Treenikesä on täällä!

07.06.2022

Kesäkuu ja järvet just nyt lämmenneet sen verran, että avovesiuintikauden saattoi eilen avata.

Ihan näillä näppäimillä on paras kesä menossa, treenikesä! On pitkiä maisemapyöräilyitä, järvessä uimista, helteessä juoksemista hiki valuen, on triathlontapahtumia ja kaikkee kesäkivaa liikunnan suhteen.

Taas se tuli jotenkin yllättäen, tuntuu, että viileämmän kelin talvijuoksuvaatteet muuttuivat hetekessä hihattomiin ja lyhytpunttisiin kesäkuteisiin. Aika kivaa.

PUHTI triathlonryhmää
PUHTI triathlonryhmää

Maanantaina olimme PUHTI triathlonryhmän kanssa ensimmäistä kertaa tälle kaudelle järvessä uimassa. Jostain netistä (vesi.fi) löysin tiedon, että vesi olisi Pirkkalan Loukonlahdessa 15 asteista, mutta oli se hieman lämpimämpää. No, koko päivän oli paistanut aurinko, se yllättävän mukavasti lämmittää vettä. Puoli tuntia vedessä olimme ja sen kyllä kesti yllättävän hyvin, paljon paremmin kuin ajattelin etukäteen. Ensi viikon maanantaina taas yhteistreeni niin eiköhän vesi ole silloin taas hieman lämpimämpää.

Siitä vaan uimaan pitkää siivua :)
Siitä vaan uimaan pitkää siivua :)

Maanantain uinnin jälkeen juoksimme 1h20min, kaikilla ryhmillä oli tuon mittainen juoksu Sohvaperuna-ryhmästä puolimatkan menijöihin eli aika mukava treeni tuli tehtyä auringon koko ajan paistaessa. Oli ihanan kesäinen fiilis ja mikä viikon alku. Uskon, että kaikki tykkäsivät treeneistä ja kyllähän sen nyt hymyn leveydestä ja höpinöistä näki ja kuuli.

Maanantain juoksu sisälsi 3x15min vk. Kuva @seonvillemoro
Maanantain juoksu sisälsi 3x15min vk. Kuva @seonvillemoro

Uinnissa mukana oli PUHTI triathlonryhmissä syksyllä aloittanutta porukkaa joille osalle avovedessä uintitreenin tekeminen oli aivan uusi juttu. He ovat syyskuussa aloittaneet vapaauinnin opettelun täysin nollasta, ihan siitä alkaen, että nassua laitetaan veteen. Heidän kanssa läpi käytiin asioita mitä ottaa huomioon avovedessä uidessa ja samalla oli totuttautumista avovesiuintiin. Se ei aina ole niin itsestään selvä juttu, että uinti sujuu pimeässä "pohjattomassa" järvessä vaan ihmisillä on monia kauhuja ja kammoja avoveteen liittyen. Alkaen aina siitä kun vesi on yleensä aika mustaa eikä juuri mitään näe vaikka silmät ovat auki. Mutta voin lohduttaa, että pikku hiljaa tässäkin asiassa kehittyy ja ne kammot ym. pienenee vuosi vuodelta, jopa poistuu. Itselläni ainakin nyt on uinti aika varmaa ja pelotonta vaikka olen kyllä kaikenlaisia juttuja ajatellut ja pelännytkin avovesiuinnissa.

Siellä missä näet tämän lipun siellä on PUHTI triathlon! Tuu höpöttään.
Siellä missä näet tämän lipun siellä on PUHTI triathlon! Tuu höpöttään.

Mulla on kuulkaa 18.6. jo kesän ensimmänen triathonkisa. Härrellä myös. Se on Pirkkala Triathlonin sprinttimatka (uinti 750m, pyörä 20km, juoksu 5km) ja todellakin omassa kotikunnassa Pirkkalassa. Viime kesänä olimme siellä auttamassa tapahtuman järjestämisessä, mutta nyt osallistumme molemmat kisaan, minä ja härre. Puhtilaisia on mielestäni reilusti yli 10 osallistumassa tapahtumaan. Tulkaa kannustamaan! Pirkkala Triathloniin ei voi osallistua triathlonpyörällä ja asia aiheuttaa hieman päänvaivaa. Mulla on maantiepyörä jolla osallistun, mutta härrelläpä ei ole. Näillä näkymin hän osallistuu mun paksupyörällä tai omalla maastopyörällänsä. Eipä siinä mitään, ihan hyvin sopii maastopyörälle tommonen 20km kisamatka sileillä asvalttiteillä. Itseasiassa se on jopa hienoa ja mun kohdalla ainakin poistaisi kaikki mahdolliset kisapaineet kun tietää, että sellaisella pyörällä ei pääse lähellekään samoihin vauhteihin kuin triathlonpyörällä.

Pirkkala Triathlonissa on myös Kokeile Triathlon jossa matkat ovat niin lyhyet, että siihen on helppo osallistua jos pidemmät matkat vielä mietityttää. Siinä uinti on 250m, pyörä 10km ja juoksu 2,5km). Uinti tapahtuu lämpimässä tosi matalassa Vähäjärvessä Pirkkalan keskustassa.

Tästä pääset ilmoittautumaan Pirkkala Triathloniin.

Nyt se alkoi, avovesiuintikausi. Kuva @seonvillemoro
Nyt se alkoi, avovesiuintikausi. Kuva @seonvillemoro

Avovesiuinnista vielä sen verran, että olemme kesän aikana aika paljon omalla mökkeröisellämme joka on jossain Näsijärven uumenissa ja ajatus olisi tehdä uintitreenejä omasta mökkirannasta. Kun puhuin omasta varmuudestani uimarina ja pelkojen poistumisesta niin kuitenkin edelleen hieman hirvittää mennä uimaan uuteen paikkaan kahdestaan härren kanssa. Jos peräkanaa uidaan niin ei ole turvallisia treenikavereita näkyvissä ja tuntuu, että uisi aivan yksin keskellä järveä. Ja mitä siellä vedessäkin voi olla hui? Sitä en edes kerro tällä kertaa. No, joskus olen kaverin kanssa tehnyt niin, että uidaan vierekkäin ja jokaisella hapenotolla näkee sen kaverin siinä vieressä niin se tuo henkistä turvaa. Jos on vain kaksi uimaria niin oudommassa järvessä uin paljon mieluummin vierekkäin kuin peräkkäin. On tämä kumma laji tämä avovesiuinti kaikkine kammotuksineen. Tai varmaan oikeasti se on niin, että on tämä kumma tämä ihmisen mieli. Vielä tarkennettuna, tämä meikäläisen ihan ikioma mieli.

Mökkeröinen @villahorror
Mökkeröinen @villahorror

No, joka tapauksessa aion rohkaistua ja mennä uimaan mökkirannasta, järvi on hyvä, vesi on hyvää ja ympärillä on kaunista! Pakkohan se on jos haluan uinteja kesälle sen verran kuin haluan ja onhan se nyt luksusta, että omasta (mökki)pihasta pääsee uiskentelemaan.

Lapska kouraan ja hommiin siitä.
Lapska kouraan ja hommiin siitä.

Tämän viikon olemme kesälomalla palkkatyöstä ja olemme perjantai-illasta saakka olleet mökillä paitti maanantain yhteistreenin kävimme tekemässä Pirkkalassa ja keskiviikkona taitaa olla sama edessä.

Halusimme ottaa viikon lomaa tähän kesän alkuun niin saadaan mökkeröisen terassin rakentaminen hyvään vauhtiin. Sitten on vielä kolme viikkoa heinäkuun aikana lomaa jolloin toivottavasti pystyy nauttimaan terassin päällä tassuttelusta ja siinä olemisesta.

Makkarakin on mökkeröisellä.
Makkarakin on mökkeröisellä.

Semmosta kesäkuun alkupäivien juttua tuli nyt.

PUHTI triathlonryhmät alkavat peruskuntokaudella syyskuussa, lue lisää tästä.

Mukavaa viikkoa kaikille, 

terveisin Jaanaba💕