Jaanan kisaraportti: Pirkkala Triathlon 18.6.2022

19.06.2022

Uinti 750m, pyörä 20km, juoksu 5km

Jännittääkö? Kyllä ainakin tämän pariskunnan rouvaa eli meikäläistä. Härren olkapäällä on Annan pää. Kuva @svahntiina
Jännittääkö? Kyllä ainakin tämän pariskunnan rouvaa eli meikäläistä. Härren olkapäällä on Annan pää. Kuva @svahntiina
Perjantai eli kisapäivää edeltävä päivä:

Triathlonpuku, pyöräilykengät, sukat, kypärä, aurinkolasit, juoksutossut, juoksulippa, numerolappuvyö, energiageelit, märkäpuku, uimalasit, pyörä...

Paljon muistettavaa aina ja joka kerta kun triathlontapahtumaan lähtee.

Laittelin juttuja valmiiksi jo edellisenä päivänä vaikka lauantaina oma kisastartti oli vasta klo 14 eli aamupäivästä ehti vielä touhuta vielä vaikka mitä.

Koira auttoi hyvin tavaroiden pakkaamisessa.
Koira auttoi hyvin tavaroiden pakkaamisessa.

Perjantaina kävimme PUHTI triathon -porukan kanssa uimassa Pirkkala Triathlonin kisareitin pariin otteeseen läpi. Vesi Vähäjärvessä oli tosi mukavan lämmintä ja samoin tällä kertaa ilma, aurinko paistoi ja lämpöä taisi olla se parikymmentä astetta. Omalla kohdallani tämän kesän kivoin uinti. Viileiden vesien takia ei olla tänä kesänä päästy vielä kovin montaa kertaa uimaan, mutta onneksi nyt kesän avovesiuintiputki on auki joten tästä on hyvä jatkaa uintitreenejä vedessä.

Sinne vaan, Pirkkalan Vähäjärveen! PUHTI triathlonin yhteistreeneissä pääsimme uimaan seuraavan päivän kisareittiä.
Sinne vaan, Pirkkalan Vähäjärveen! PUHTI triathlonin yhteistreeneissä pääsimme uimaan seuraavan päivän kisareittiä.

Etukäteen katselin Pirkkala Triathlonin nettisivuilta pyörä- ja juoksureittejä jotta osaisin hieman hahmottaa missä mennään. Lopulta päätin luottaa siihen, että pyöräreitillä on niin hyvä liikenteenohjaus, että kisailijat osaavat varmasti kääntyä joka paikasta oikein.

PUHTIlaisia osallistumassa kisaan yli 20 kpl. Se on paljon, mutta en ihmettele sitä. Onhan kisa ihan kotikulmilla ja matkat kesän alkuun sopivat sprintti sekä kokeile triathlon.

Tästä kisasta on sitten hyvä jatkaa omaa triathlontapahtumakesää 2022💪🏼

Lauantai, kisapäivä:

Kisapäivänä heräsin normaalin aikaisin ja jotenkin oli outoa kun kisan startti oli vasta klo 14 sillä useimmiten kisat starttaavat melko aamusta tai aamupäivästä. Tämä oli kiva myöhäinen startti, samanlainen muistaakseni tulee olemaan Lahden Ironmanilla 2.7. jonne menen puolimatkalle.

Jotenkin koko aamupäivä meni tulevaa sprinttikoitosta miettiessä ja ei siinä oikein osannut mitään tehdä, odotti vain kuinkahan paljon sataa ja koska lähdetään kisapaikalle.

Aamupala ja lounas tuli syötyä ennen kuin sitten lopulta lähdimme kisakeskukselle, kello oli silloin jotain 12 ja vähän yli. Siellä oli Kokeile Triathlon -matka ennen meitä ja sihen osallistui muutama PUHTI triathlonryhmäläinen. Päästiin näkemään Kokeile matkalaisten iloisia ilmeitä ja mieliä kun olimme sen verran ajoissa paikalla, hyvin meni kisa kaikilla heillä ja olen kyllä iloinen, että päättivät osallistua vaikka esim. avovesiuinteja on melko vähän takana. Onnee kaikille Kokeile Triathlonisteille!

Ihan ensimmäisenä kun saavuimme kisapaikalle, menimme kisakansliaan ilmoittautumaan ja sieltä sai numerolapun, ajanottochipin, treenipaidan, uimalakin. Paidasta erityiskiitokset, että naisille oli naisten malli! Se on tosi tärkeä asia, että jos tapahtumassa saa esim. treenipaidan niin se on sopivan kokoinen. Silloin sitä tulee käytettyä ja nyt oli hieno, istuva punainen paita, tykkäsin!

Härren lainapyörä, mun pyörä. Olimme ensimmäisten joukossa viemässä tavarat vaihtoapaikalle.
Härren lainapyörä, mun pyörä. Olimme ensimmäisten joukossa viemässä tavarat vaihtoapaikalle.

No, jossain vaiheessa tuli tilanne, että saimme viedä pyörät ym. tavarat vaihtopaikalle. Vettä oli satanut koko aamun ja sade jatkui edelleen, lämpötila oli kai jotain 14 astetta. Ihme kyllä, ilma tuntui enemmän lauhan lämpöiseltä kuin viileältä enkä palellut ollenkaan. Kyllähän sitä olisi toivonut sateetonta keliä, mutta sitä ei todellakaan ollut näköpiirissä joten tyytyminen ja sopeutuminen oli vesisateessa kisaamiseen. Samalla tiesin, että sade ei tule haittaamaan omaa olotilaa tai mieltä mitenkään sen jälkeen kun starttilaukaus pamahtaa ja pääsemme aloittamaan kisan. Niin se vaan aina menee.

Pirkkala Triathlon oli peesivapaa ja triathlonpyörällä kisaan ei saanut osallistua ja härrellähän ei ole esim. maantiepyörää jolla olisi voinut osallistua. No, hän sai lainaan @treenaavillen maantiepyörän niin ei tarvinnut maastopyörällä osallistua. Hän oli nimittäin osallistumassa maastopyörällä ennen kuin @treenaaville tarjosi pyöräänsä lainaan. Mullahan on maailman paras oma pyöräni, Trek, jolla kisaan sai osallistua kunhan otti lisätangon pois. Oma rakas pyörä jota en vaihtaisi mihinkään nyt🥰

Puhtilaisia, meitä oli niin paljon, että kaikki emme olleet koskaan samassa paikassa kuvattavana! Kuva @moilaner
Puhtilaisia, meitä oli niin paljon, että kaikki emme olleet koskaan samassa paikassa kuvattavana! Kuva @moilaner
Kisainfoa kuuntelemassa vielä ennen starttia. Kuva @hanna_pitkanen.
Kisainfoa kuuntelemassa vielä ennen starttia. Kuva @hanna_pitkanen.

Paljon tosiaan oli puhtilaisia ja myös muita tuttuja eli tutussa seurassa sai olla koko ajan ennen kisan alkua ja lopulta piti sitten pukea märkäpuku päälle ja mennä vaihtopaikalle kuuntelemaan kisainfo. Kisainfo kuuluu ja pitää kuunnella jokaisessa kisassa samoin kuin aina ennen kisaa lukea kisajärjestäjän sivuilta ohjeet juuri tähän kisaan. Nyt taisi jollekin käydä niin, ettei ollut lukenut😐 oliko osallistumassa peesikielto- vai peesivapaa kisaan ja tulikin paikalle triathlonpyörällä jolla siis ei saanut kisaan osallistua. Mitä enemmän hyvissä ajoin tietää oman kisansa jutut niin sitä varmemmalla ja rauhallisemmalla fiiliksellä kisaan valmistautuminen sujuu.

Sataa, sataa, uinnin lähtöä odotellessa. Kuva @hanna_pitkanen
Sataa, sataa, uinnin lähtöä odotellessa. Kuva @hanna_pitkanen

Kohta olimmekin jo jonossa valmiina hyppäämään Pirkkalan Vähäjärveen. Ah, ihana, kamala Vähäjärvi. Matala, pieni, lämmin, kasvinen ja isokalainen😍 Oikeasti kaikessa pienuudesaan mukava ja turvallinen uida, tykkäsin.

Etukäteen kun mietin kisan kulkua, ajattelin uinnin ottaa rennosti ilman suuria puristeluita. Pääasia saada hyvä, sujuva uinti. Uinti lähti liikkeelle hyvin, ei mitään ongelmaa vaikka kanssauimaria oli molemmilla puolilla, edessä ja takana. Tällä kertaa lähdin jostain syystä uimaan keskellä ihan kaikkia muita uimareita kun usein menen oikeaan tai vasempaan reunaan jolloin ainakin toinen puoli on tyhjä uimakavereista. Nyt mukana oli tunkeilijaa ja pari kolme miestä ihan surutta rynnivät päälle ja sivuun ja olivat tosi aggressiivisia uimareita. Se ei ollut kivaa ja ainakin kolme kertaa annoin tällaisten uimareiden mennä itse himmaten tai pysähtyen odottamaan rauhallisempaa tilannetta.

Vähäjärvessä. Kuva @heimahaa
Vähäjärvessä. Kuva @heimahaa

Vaikka tämä olikin "pesukonemaisin" uintini ikinä varmaankin niin ihan hyvin se sujui ja poiju poijulta etenin. Uin yleensä todella vähän jos ollenkaan potkien, mutta nyt päätin viimeisellä n. 400 metrillä, että otan potkut mukaan. No, hetken aikaa muistin, mutta koska potkut eivät ole mun uinnissa luontaisia niin koko ajan huomasin, että jaahas, en taas potkikaan vaikka olin niin suunnitellut.

Ranta häämöttää jee, niin kauan uintia, että kädet osuvat maahan ja tässä tapauksessa se maa oli matto josta uinti alkoikin. Sitten vasta kun kädet ovat osuneet maahan, nousin pystyyn ja pääsin helposti jatkamaan kisaa juosten vaihtopaikalle ja samalla jo avaten ja riisuen märkäpukua yläosasta. Ihan jees uinti.

Uinti 750m, aika 0:14:42. Omassa sarjassa sijoitus uinnissa 4/12.

Vaihtoalueelle juosten ja siellä olikin härre jo ja pistin merkille, että hän lähti pyöräosuudelle ilman sukkia joten seurasin esimerkkiä ja päätin mennä tämän kisani ilman sukkia. Ensimmäinen triathlonkisa jossa en kisko sukkia jalkaan. Halusin säästää aikaa vaihtoalueella tuunailussa ja päädyin tähän ratkaisuun. Myös mukaan ottamani takin jätin edelleen vaihtoalueelle ja lähdin pyöräosuudelle triathlonpuku litimärkänä ilman lämmikettä päällä. Tämän ratkaisun tein vasta vaihtopaikalla ja niin oli tarkoituskin, että katson tilanteen mukaan. Jos tuntuu, että tarkenisin niin sitten ehdottomasti ei takkia päälle. Pyöräilykengät siis, numerolappu, kypärä tietenkin ja aurinkolasit. Pyörää satulasta kiinni ja se taluttaen punaiselle viivalle josta sai lähteä pyöräilemään.

T1 vaihto, aika 0:01:31. Omassa sarjassa sijoitus T1:ssä 2/12 hyvä minä!

Sataa, edelleen sataa, mutta ihan lämmin on vaikka asteet puhuisivat sen puolesta, että kylmä keli. No, sprinttimatka mennään yleensä niin isolla sykkeellä, että itse pystyy hyvin pitämään itsensä lämpimänä.

Härre tulossa pyöräosuudelta pois. Kuva @treenaaville
Härre tulossa pyöräosuudelta pois. Kuva @treenaaville
Pyöräosuudella numerolappu pidetään selän puolella! Kuva @treenaaville
Pyöräosuudella numerolappu pidetään selän puolella! Kuva @treenaaville

Pyörä siis 20km ja se lähti ihan hyvällä fiiliksellä. Lähdin polkemaan kovaa, ja sama homma jatkui läpi kisan. Samalla tuntemuksella, että tätä minä jaksan koko 20km. Käännöksiä tällä lyhyellä reitillä oli tosi paljon, nopean laskun mukaan 17kpl ja se tietenkin hidasti menoa verrattuna siihen, että käännöksiä ei juuri olisi ollut. Mutta siis tekninen reitti käännöksineen ja sehän on ihan ok, ollaan sitä ennenkin samankaltaisessa kisassa oltu. Mää en saanut hyvää peesiä kuin korkeinaan 1km ajaksi koko pyöräilyssä johtuen ihan siitä, että jarrutan käännöksiin todella paljon ja pyörä lähes varmaan pysähtyy käännöksessä kun aika moni muu on paljon paljon rohkeampi ajaja käännöksissä. Ei se mitään, pakko ottaa käännökset siten kun ne uskaltaa mennä, ahnehtia ei kannata ettei vaan tapahtuisi mitään. Mulla oli 0,75l juomapulloon sekoitettuna kaksi energiageeliä ja join koko pullollisen pyöräilyn aikana kuten oli tarkoitus. Laitoin geelit pulloon jotta säästyisin siltä säätämiseltä mitä geelin ottaminen vaatisi ja tämä oli hyvä idea tämän mittaisessa pyöräilyssä.

Tulin hyvillä voimilla pyöräilystä vaihtoon ja lämpimänä eli aivan turhaan olisin pukenut takin päälle.

Pyörä 20km, aika 0:39:19. Omassa sarjassa sijoitus pyöräilyssä 5/12.

Vaihtoalueella äkkiä pyörä pois käsistä ja pyöräilykenkien vaihto juokslenkkareihin, kypärä pois, lasit saa jäädä, mutta mitään juoksulippaa en ehdi kaivelemaan. Ja menoksi juoksureitille!

T2 vaihto, aika 0:00:40. Omassa sarjassa sijoitus T1:ssä 1/12 hyvä minä🤩

Ihan ensimmäisenä kun lähdin juoksemaan otin energiageelin, se oli viime hetkellä Pirkkalan Prismasta ostettua Dexalia, kolan makuista ja hyi hitto miten pahalta se maistui. Mutta upposi ja heti juoksuosuuden alussa oli huoltopiste josta otin kupposellisen vettä. Pysähdyin, join ja jätin pahvimukin roskikseen, sitten vasta juoksu sai kunnolla alkaa. Pistin tossua toisen eteen ja hyvältä tuntui. Huomasin kyllä, että jalkaterät ovat kohmeessa ja se tuntui joka askeleella. Pyöräosuudella satoi vettä koko ajan ja lämpötila oli mikä oli niin se viilensi ihan hyvin jalkateräni. No, ne lämpiäisivät just ennen juoksun loppua, ajattelin, mulla menee semmonen n. 20min kun jalkani juostessa lämpiävät jos ovat päässeet kylmettymään. Ei se paljon menoa haitannut ja juoksuvauhti näytti koko ajan hyvältä, semmoista alle ja yli 5min/km.

Kohta jo maalissa. Kuva @moilaner
Kohta jo maalissa. Kuva @moilaner

Kaksi kierrosta juostiin ja ihan tuttua reittiä, Vähäjärveä ympäri. Meillä on tosi usein PUHTI triathon yhteistreeni Vähäjärvellä joten ihan varmasti tuttu reitti kaikille puhtilaisille.

Kelistä johtuen kannustajia ei todellakaan ollut paljoa verrattuna vaikka viime vuoden kisaan. Mutta ei sitä ehtinyt miettiä, tuli siellä kuitenkin monessa kohtaan tsemppiä ja aina kun joku huutaa henkilökohtaiset tsempit niin se kyllä antaa virtaa vaikka kuinka paljon. Kiitos kaikille kannustajille!

Painaa painaa.  Välillä lasit päässä välillä pois koska ne olivat pisaroita täynnä ja huurtuivat enkä nähnyt mitään. Kuva @moilaner
Painaa painaa. Välillä lasit päässä välillä pois koska ne olivat pisaroita täynnä ja huurtuivat enkä nähnyt mitään. Kuva @moilaner

Eka kiekka oli aika nopeasti käsitelty ja koko ajan tuntui suht hyvältä, siltä, että tätä vauhtia jaksaa edetä. Toiselle kierrokselle ja toisen kierroksen lopussa pujahdettiin Pirkkalan urheilukentälle jota juostiin vajaa kierros ja siitä sitten suoraan maaliin!

Maalissa ja mikä hieno fiilis! Härre siinä jo ja muitakin tuttuja.

Juoksu 5km, aika 0:22:57.  Omassa sarjassa sijoitus juoksussa 5/12. Juoksureitti oli lyhyempi kuin 5km, se oli oikeasti 4,5km.

Pirkkala Triathlon, sprintti, aika 1:19:32. Omassa sarjassa sijoitus 5/12.

Valmis! Kamppeet pois vaihtoalueelta ja kotio. Kuva @svahntiina
Valmis! Kamppeet pois vaihtoalueelta ja kotio. Kuva @svahntiina

Kannattiko! Kannatti todella, mää oon aina sitä mieltä, että mitä aiemmin kesän ensimmäinen kisa on sitä parempi. Siinä kaikkoaa pahin kisajännitys koko kesältä kun saa ensimmäisen kisastartin alta pois jo kesäkuussa. Hyvä mieli tuli ja hyvä kisa oli. Sama homma kuin viime vuonna eli heti kun ensi vuoden ilmoittautuminen Pirkkala Triathloniin 2023 aukeaa meikäläinen ilmiottautuu!

Onnittelut kaikille Pirkkala Triathlonin kisailijoille, erityisesti meidän omalle PUHTI-porukalle!

Puhti triathlonryhmät alkavat syyskuussa peruskuntokaudella, jos haluat harrastaa ohjatusti ja käydä yhteistreeneissä niin ilmiottaudu mukaan! Tästä lisää!

Maanantaina PUHTIlaisilla jatkuu yhteistreeneillä, tiedossa on uinti, pyörä ja juoksu Pirkkalan Loukonlahdessa. Aloitamme siellä klo 18:15, tuu haastattelemaan jos olet kiinnostunut asiasta.

terveisin Jaanaba💕