Treeniviikko 8 / 2020

23.02.2020

Treeniviikkoni

  • Ma lepo
  • Ti voima, uinti 3000m
  • Ke juoksu 12 km
  • To uinti 4x300m vedot, pyörä 30min + juoksu 1h
  • Pe voima
  • La  uinti 1h, pyörä 45min (voimapyörä)
  • Su juoksu 2,5h

Kaikki ohjelmassa olevat treenit tuli tehtyä ja aina pidänkin mielessäni sen, että tehty ohjelma saa minut kehittymään ja pysymään hyvässä kunnossa, ei se, että ohjelma on kalenterissa  eikä sitä noudata. Toki joskus pitää säätää treenien kanssa muun elämän tähden ja se on aivan normaalia, mutta itse kuitenkin pystyn lähes täydellisesti noudattamaan omaa treeniohjelmaani viikottain. Mulla on paljon liikuntaa viikossani ja olenkin jo ainakin sata vuotta sitten nostanut liikkumisen kärkipäähän elämäni asioissa. Se kiikkuu siinä viivalla missä muutkin itselleni tärkeät asiat ovat eli perhe (härre, omat vanhemmat, lemmikkieläimet), työ.


Maanantai

Maanantai oli viikon liikuntalepopäivä ja silloin vain olin himassa ja koiran kanssa ulkoilemassa sen jälkeenkun töistä palasin kotiin siinä 14 maissa. Mää tykkään olla kotona ja rauhassa hyvin paljon, introvertti-ihmisenä se on minulle itsestään selvää, olla omissa oloissani ilman ympärillä pyöriviä tuttuja ja hälinää. Minä saan energiani yksin olemisesta ja yksin touhuamisesta. Maanantaina myös kattoin lempiohjelmani Kimpassa ja huomista Kimpassa-ohjelmaa odotan innolla sillä juontajat "Kuustonen puolisoineen" ovat täällä Pirkkalassa Jutta ja Juha Larmin kotona.

Aika vähän tulee kattottua töllöä sillä selvää on, että omat liikunnat, PUHTI triathlonryhmän liikunnat ja asiat ja koira täyttää sen töllönkatsomisajan todella tehokkaasti. Lempiohjelmia joita säästellään härren kanssa sopiviin kohtiin viikossa katsottavasksi ovat Kaappaus keittiössä, Kontio ja Parmas, Olet mitä syöt, Tikissä, Neljän tähden illallinen. Näitä katotaan viikon mittaan jos ehditään.

Tiistai

Tiistaina kävin ennen työpäivää ensin salilla tekemässä voimatreenin ja siitä heti uimassa Ylöjärven uimahallissa. Mulle on tullut hyvä rytmi aamutreenien kanssa ja saan ne sopimaan tiistai- ja torstaiaamuihin ennen töitä hyvin. Pitää vaan ottaa asenne, että herään sopivaan aikaan, aamiainen nassuun ja treeni. En ole ennen tykännyt treenata heti herättyäni, mutta pikkanen asennemuutos itselle niin nyt se on ihan kivaa. Ja koska treeniä on viikossa paljon niin tällaisia sujuvuusjuttuja on tehtävä jotta ne liikunnat tulee tehtyä ja aikaa jää koiran kanssa elämiseen, koiran hyvä hoito nimittäin vie aika paljon aikaa.

Voimatreeniä mulla on ohjelmassa nyt taas kahdesti viikossa. Pieni jakso oli, että kerta viikkoon, mutta se muuttui ja taas on kahdesti. Se on kivaa, tykkään käydä salilla ja nyt viime viikkoina olemme omien aikataulujemme takia härren kanssa käyneet molemmat yksin siellä kun aiemmin pyrimme järjestämään niin, että päästään yhdessä. Sen asian järjestäminen on kuitenkin ollut hankalaa joten mennään sitten yksin.

Keskiviikko

Keskiviikkona juoksu 12 km, peekoota. Meillä oli juoksutreffit Nokialla muutaman henkilön kanssa. Minä ja härre ja pari muuta persoonaa. Hyvin meni ja oli tosi kiva juosta myös pihalla sillä olen nyt aika paljon juossut juoksumatollamme. Lenkin aluksi oli sellainen keli, että vettä tai räntää tuli huolella, mutta se loppui sitten kun olimme hetken matkaa jolkotelleet. Mulla oli tosi alhaiset sykkeet juoksuvauhtiin nähden ja on ollut nyt joitain kertoja aiemminkin. Olen kyllä varaamassa aikaa juoksun sykerajatestiin jotta saisin tämänhetkisen tiedon sykkeistäni. Edellisestä testistä on kuitenkin jo aikaa.

Keskisyke 118.
Keskisyke 118.

Torstai

Aamulla uinti ennen töitä ja sitten illalla PUHTI triathlonryhmän yhteistreeni Pirkkahallissa jossa pyörää 30min ja juoksua 1h. Juoksu sisälsi 4min kovia vetoja. PUHTI yhteistreeneissä on tosi mukava nähdä miten motivoituneita he ovat ja kuinka hienosti treeniohjelmaa noudatetaan. Näin kun tehdään niin kehitystä tulee ja se on nähtävissä näissä triathlonisteissa ihan selvästi. Maailman hienointa on tehdä näille ihmisille treeniohjelmaa ja nähdä heidät liikkumassa, liikunta on niin tärkeä asia ja vaikuttaa ihan kaikkeen. Fyysiseen kuntoon, henkiseen puoleen, jaksamiseen niin hyvässä kuin huonoissakin asioissa ym. Parasta on olla hyvässä kunnossa! Itse ajattelen vielä niin, että parasta on olla hyvässä kestävyyskunnossa! Voima tärkeä osa-alue, mutta kestävyyskunto menee vielä edelle. Pitää jaksaa! Joskus kun olin kaupassa töissä ajattelin, että jos nyt tarttis lähteä jonkun varkaan perään juoksemaan niin jaksaisin vaikka sen neljä tuntia ja  ylikin jolkotella sen perässä. :D Siinä ajassa moni varas jo hyytyy, itse asiassa monella ei ole juoksukuntoa kovin pitkälle ja nyt puhun vain sadoista metreistä. 

Perjantai

Voimapäivä, kävin salilla vasta illalla. Oon pistänyt merkille, että pe-illat ovat kohtuullisen rauhallisia tuolla kuntosalilla jossa käyn. Jos menee 18 jälkeen perjantaina niin rauhallista on ollut kuten myös aamuisin. Salimme on hyvin suosittu ja esimerkiksi arkena ihmisten keskimääräisen työpäivän jälkeen porukkaa on.

Lauantai

Lauantaina viikon kolmas uinti justiinsa ennen PUHTI triathlonryhmäläisten uintivuoroa jossa ohjasin 2-ryhmälle kädenpalautustreeniä. Meillä on PUHTI triathlonryhmiä kolme, ykkösryhmä, kakkosryhmä ja täysmatka. Kakkosryhmäläiset ovat aloittaneet harrastuksen viime syksynä, ykkösryhmä on harrastanut jo pidempään ja täysmatka on täysmatka, siinä kaikki tähtäävät ensi kesänä täydelle matkalle kuten myös itte mää.

Meillä PUHTI triathlonryhmässä on erittäin tärkeää, että opitaan uimaan teknisesti oikein ja siihen olemme panostaneet paljon ja panostamme tulevana syksynä myös. Eli jos haluat oppia uimaan niin tervetuloa PUHTI triathlonryhmään. Oikean tekniikan oppiminen ja sen ylläpitäminen on huipputärkeää ihan sen takia, että uintiharrastuksella olisi mahdollisuus jatkua vuosia ja vuosia. Uintitekniikka pitää olla kunnossa ja sen pitää tuntua helpolta ja siittä emme jousta.

Jos oikeaoppisesta uintitekniikasta ei ole hajuakaan niin helposti käy niin, että uintitreenit muuttuvat negatiivismieliseksi ja uinti ei enää jonkin aikaa kehityttyään kehity minnekään ja harrastus sitten vaan lakkaa ennemmin kuin myöhemmin.

Oikean tekniikan opettelu ja se, että siittä tulee sujuvaa vie aikaa ja esimerkiksi suurin osa heistä jotka viime syksynä aloittivat PUHTI triathlonryhnmässä oli huolissaan omasta uinnistaan ja aivan varmoja, että eivät koskaan opi uintia. Mutta kas, niin vain on uinti mennyt hurjasti eteenpäin ja tekniikka on hyvin hallussa. Toki tarttee muistaa, että oppimista uinnisssa on vielä pitkään ja kukaan ei ole täydellinen uimari (ei kukaan meistä), mutta hyvässä vaiheessa ollaan.

Eilen justiinsa altaan reunalta kattelin miten hienolta näyttää PUHTI triathlonryhmäläisten uinti, oikeaan suuntaan mennään koko ajan.

Ensi syksynä alkaa ja jatkuu taas PUHTI triathlonryhmät ja mikäli olet uintiopetusta vailla niin mukaan vain. Uinnin hyvän tekniikan opettelemiselle pitää antaa aikaa ja osa oppii nopeammin ja osa hitaammin, mutta kyllä se sieltä tulee kun tekee sen mitä on suunnitellut ja tulee uintitreeneihin. Jos esimerkiksi ensi syksynä aloittaa nollasta niin kesällä on kyllä hyvinkin avovesiuintkelpoinen harrastaja.

Sunnuntai

Sunnuntain ratoksi pitkä juoksu härren kanssa. Aamulla koiran kanssa lenkillä mietin, että mitäköhän juoksusta tulee sillä maa oli kuorrutettu jäällä. Eilinen vesikeli oli jäätynyt yön aikana ja kovin liukasta oli niissä kohdissa missä ei ollut hiekkaa. Kuin luistinrata.

Aamun koiralenkistä huolimatta päätettiin painella pihalle juoksemaan ja oli tosi hyvä juosta, vain parissa kohtaa koko kahden ja puolen tunnin aikana oli liukasta, muuten plussakeli oli sulattanut hyvin jäiset kohdat.

Hassuahan se on juosta näin helmikuussa täysin lumettomassa maisemassa, mutta ei se lumen puute juoksua haittaa todellakaan. Kivaa oli ja koko lenkki juostiin yhdessä härren kanssa. 

Tampere, Peltolammi.
Tampere, Peltolammi.

Semmonen treeniviikko, ensi viikolla jatkuu.

Jaanaba :)