Sepon kisaraportti: Säkylä Triathlon 22.7.2023

25.07.2023

Sepon Kisaraportti: Säkylä Triathlon Perusmatka 22.7.2023

Uinti 1500 m – Pyöräily 40 km – Juoksu 10 km

Mun piti mennä Säkylän Triathloniin jo viime vuonna, mutta se siirtyi jalkapohjan kipeytymisen takia. Jalkapohjan kaikki nivelet pantiin kiropraktikon ja kotijumpan toimesta liikkumaan tasaiseti, eikä paino sitten enää rasittanut yhtä ja samaa kohtaa. Juoksin puolimaratonin elokuun puolessa välissä ilman murheita, eikä niitä ole vieläkään tullut. Multa löytyy hyvä suositus kiropraktikoksi, joka ei pelkästään naksauttele, vaan antaa aina kotijumppaohjeet.

Eli en varmaan olisi tähän kisaan muuten mennyt, koska se on omaa päätapahtumaa eli Turku Challengen puolimatkaa vain viikkoa ennen.

Mutta pelipaikalla oli monia, jotka ovat ihan tarkoituksella viimeistelemässä huippukuntoa Säkylän perusmatkalla ja viikon päästä puolikkaalla Turussa. No sitten sen näkee miten mulla menee Turussa ☺

Saapuminen kisakeskuksen parkkipaikalle oli viitoitettu selkeästi ja tilaa oli riittävästi hiekkapohjaisella urheilukentällä.

Saavuin hyvissä ajoin pelipaikalle ja menin katsastamaan uimapaikan, koska siitä ei ollut mitään tarkempaa etukäteis infoa. Uimapaikalle puhalsikin navakka tuuli ison selän yli ja oikein vaahtopää allokko oli ekalle poijulle vastassa. Muutama sprinttimatkalainen oli noukittu VPK:n veneisiin ja sitä pävittelivät siinä rannalla. No ajattelin, että ei kait tuo loukonlahden juhannusuinteja paljon pahempaa voi olla. Vastatuuliosuus rauhassa vaan aaltojen rytmissä ja palatessa sitten on myötätuulta.

Uinti

Uintia oli muutettu tuulen takia eli uitiin kolme kierrosta ja siten vastatuuli osuus oli lyhempi n. 200 m, josta osa aallonmurtajan suojassa.

Uinti oli yhteislähtö hiekkarannalta ja otin oman paikan takarivistä. Pikkaisen ruuhkaa ensimmäiselle poijulle (jotka olivat kiitettävän isot ja helppo nähdä) mutta sitten oli väljempää. Välillä käytiin rannalla kiertämässä pari keilaa ja sitten uudelle kierrokselle.

Aallokko ei ollut paha ehkä hieman pidempi aallon väli kun mitä Loukonlahdessa on ollut, muutaman kerran jäi happi ottamatta kun en saanut sitä aallon päälle ajoitettua, mutta ei siinä mitään paniikkia tullut kun ei happi loppunut. Toisella ja kolmannella kierroksella vastatuuli osuus meni ihan luonnostaan ja hieman nostin vauhtia.

Uinnin turvallisuus oli erittäin hyvin varmistettu usealla palokunnan veneellä ja vesijetillä.

T1

Laitoin hiertymien pelossa sukat jalkaan ja muutenkin jotain tuhersin vaihdossa, koska tulin Puhti porukan Marin kanssa peräkanaa uimasta ja Mari oli mua vaihdossa minuutin nopeampi. Pitää kysyä Marilta vinkkejä.

Pyörä

Pyörän talutusmatka oli melkoisen pitkä ja klossikengillä alamäkeen juoksu piti ottaa tarkasti, mutta siitä sitten matkaan. Reitti oli selkeästi merkitty ja risteyksissä oli armeijan porukkaa vartoimassa ja pysäyttämässä autoja. Autoja oli harvakseltaan tiellä ja ne vähät väistivät hyvin kisailijoita.

Tie oli hyväkuntoista asfalttia ja kumpuili varjoisassa mäntymetsikössä ja järveltä tuli vielä vilvoittavaa tuulta. Mäet oli niin pieniä, ettei tarvinnut etuvaihtajaa käyttää. Mukava ja nopea reitti.

Vaihtoalueen kääntöpisteellä oli juomapullon vaihtopiste. Omat juomat riitti koko matkaksi ja energiana oli vanhan mallisia neliskanttisia Nosht vauhtikarkkeja ja niitä uusia Jolloja. Puoli pakettia jolloja levitelin maantielle, ne ovat kyllä tosi huonoja syödä suoraan omasta pakkauksesta. Pitää koittaa metsästää niitä neliskanttisia puolikaalle, jos jossain kaupassa olis vanhaa varastoa jäljellä.

T2

Toinen vaihto oli omasta mielestä nopea, mutta hävisin siinäkin Marille puoli minuuttia.

Ehkä noihin vaihtoihin pitää ens vuonna panostaa.

Juoksu

Juoksu meni samaa reittiä kun pyörä, mutta sen vieressä olevaa asfaltoitua kevyenliikenteen väylää pitkin. Juottopisteitä oli 1-2.5 km välein, niissä oli vettä, urheilujuomaa, suolaa, suolakurkkuja ja pesusieniä vilvoitteluun.

Juoksureitti oli mukavan tasainen, osittain varjoisa ja tuulikin vilvoitti. Juoksussa en aivan kaikkea pistänyt peliin, vaan sellaista VK2 alalaitaa valmentajan ohjeen mukaan.

Summa summarum

Säkylän perusmatkaa en ole ennen tehnyt, joten aikaa ei oikein voi verrata kun viimevuotiseen Sääksi Triathlokin perusmatkaan, jonka pyöräosuus oli 5 km pidempi (45 km). Kokonaisaika oli n. 10 min nopeampi ja siihen olen tosi tyytyväinen.

Säkylän Triathlon oli kiva tapahtuma ja ammattimaisesti järjestetty. Kilpailijoiden turvallisuus oli todella hyvin huomioitu ja vaaroihin reagoitiin pikaisesti. Yleisöä oli vaihtoalueella mukavasti kannustamassa. Kotijoukoille oli Youtube live kanava ja paikan päällä oleville selostaja.

Valokuvia ei nyt kisasta ole, kun kaikki Puhtilaiset olivat itse kisaamassa, enkä niitä pikaisella nettihaulla mistään löytänyt.

Kiitokset kannustajille ja järjestäjille.