Sepon kisaraportti: Sääksi Triathlon 10.7.2022

14.07.2022

Sepon kisaraportti Sääksi Triathlon perusmatka 10.7.2022

Edellinen viikko

Alkuviikosta oli normaali treenit mutta loppuviikkoa kohti kevennettiin, perjantai oli lepopäivä ja lauantaina vain herkistävä lyhyt juoksu kiihdytyksillä.

Pe ja la join aamulla urheilujuomaa lasillisen, mutta muuta en tehnyt tankkauksen eteen.

Valmennuksesta tuli viestiä kisaan menijöille, että ylämäkiin kannattaa polkea isommalla efortilla ja sykkeet saa olla anakynnyksellä ja kattoo sitten kauanko sitä kestää.

No näillä vinkeillä ekaan perusmatkan kisaan Nurmijärvelle.

Kisapaikalla

Kolmenkymmenen asteen lämpötilojen jälkeen keli hieman viileni ja triathlon kisattiin noin 23'C lämpötilassa ja juoksun loppupuolella hieman ripotteli vettäkin.

Nettikeskusteluissa epäiltiin järjestetäänkö kisaa ollenkaan, kun on niin vähän ennakkoilmottautuneita. Järjestäjän kuittasivat, että kisat pidetään joka tapauksessa. Osallistujia kaikki sarjat mukaan lukien oli 58, joista parisen kymmentä ilmoittautui paikan päällä.

Olin ajoissa paikalla Kiljavan opistolla ja kisakeskus oli mukavan kompakti. Autosta vaihtopaikalle 10 metriä ja omia tavaroita sai levitellä miten halusi.

Eri sarjat oli porrastettu niin, että täysmatkalainen lähti ensin, sitten puolimatka, perusmatka, kokeilumatka ja junnut. Eikä maaliintulijoita jääty odottelemaan, eli kaikki olivat jossakin kohdassa samaan aikaan reitillä.

Alkuinfo herätti paljon kysymyksiä, mutta lopuksi saatiin selvyys missä reitit menee.

Uinti (0:42:13)

Uinti oli Sääksi järvessä. Veden lämpötila oli 21'C ja sai käyttää märkkäriä. Vesi oli kirkasta ja rannassa tennispallon kokoisia pyöreitä kiviä, joiden päällä sai hieman taiteilla, mutta ranta jyrkkeni nopeasti, joten niistä ei ollut paljon haittaa. Myöskään lumpeita yms. kasvillisuutta oli todella vähän, pohjaa ei edes nähnyt 10 metriä rannasta syvemmälle mentäessä.

Uinti oli rannalta katsottuna selkeä. Vastakkaisella rannalla oli keltainen poiju, joka piti kiertää ja verkonmerkkien välistä hieman kiertäen sitten takaisin. Poijuja oli siis vain yksi ja en sitä nähnyt kun 100 metriä ennen rantaa. Vedenpinnan tasosta katsellessa ja muiden pärskiessä ympärillä näkyvyys pitkälle oli huono, mutta suunnistin muiden uimareiden ja uinnin valvojien perusteella.

Startti oli yhteislähtö, ilman mitään suurempaa ryysistä ja oma uinti oli sellaista perusvauhtia, jolla selvittiin takaisin rantaan.

Varovasti kivikossa ja sitten mattoa pitkin ajanottopisteelle. Sitten edessä oli melkoiset portaat. Portaat otin rauhassa kävellen ja sen jälkeen vielä parisataa metriä paljasjalkajuoksua asfaltilla.

Osalla aikaisemmin lähteneistä puolimatkan menijöistä käytti juostessaan släbäreitä tai muita kenkiä jalassa. Harkinnan arvoinen asia, mutta varovasti sipsutellen pärjäsin itse ihan hyvin.

T1 (0:05:59)

Vaihdossa olin viimeisten joukossa ja laitoin rauhassa sukat jalkaan ja muut varusteet ja sitten 10 metriä pyörän lähtöpaikkaan.

Pyörä (1:30:22) huom 45 km

Pyöräily oli 3 x 15 km lenkki hyväkuntoista asfalttia pitkin. Matka on varmaan perinteitä noudattaen hieman ylipitkä perusmatkaksi (edellisvuoden reitti kiersi sääksi järven). Juomana oli 2 pulloa metsämarja elektrolyyttijuomaa, joka oli treeneissä hyväksi todettua. Jotenkin urkkajuoma ja enegiamarmelaadit alkaa turvottamaan vatsaa. Energiana oli snikkers ja salmiakki vauhtikarkkeja, 20 minuutin välein otettavaksi.

Vauhtia lähdettiin pitämään valmennuksen ohjeistamana. FTP 80%, mäet 115% ja alamäessäkään en rullannut vapalla, kun siinä pahassa tienylityksessä. Kadenssin koitin pitää 80:ssä ja jos läheni 90:tä niin isompaa pykälää. Sykkeet olivatkin tällä yhtälöllä sitten olivatkin anakynnyksellä melkein kokoajan. Välillä alkoi reidessä tuntumaan raskaalta, mutta siitä selvisi kun pisti pienempää pykälää ja nosti kadenssia FTP%:sta tinkimättä. Tätä ihme kyllä jaksoin painaa koko matkan.

Reitti oli mukavaa, vaihtelevaa ja kumpuilevaa maalaistietä. Autoliikennettä ei oltu pysäytetty, mutta sitä oli vähän ja nekin ottivat pyörilijät hienosti huomioon. Ainoassa isontien ylityksessä oli liikenteenpysäyttäjät, joten sen risteyksen sai painella reippaasti. Peesausvalvojia oli useita ja ne liikkuivat moottoripyörillä hätävilkut päällä pyöräiliöiden edessä tai takana samalla varoittaen autoja.

Tämä oli mun eka peesikieltokisa, mutta eipä niitä ohitustilanteita paljon tullut. Taisin muutaman junnun ja kokeilumatkalaisen ohittaa viimeisellä lenkillä peesivalvojan silmien alla, joten sekin meni ihan sääntöjen mukaan.

Lähtöpään kääntöpaikalla oli juomapiste, mutta mulla oli tarpeeksi omaa juomaa mukana niin en siinä pysähtynyt. Siellä ei ollut vaihtopulloja, vaan täyttö tapahtui kanisterista valuttamalla omaan puolloon. Mahdollisuus oli viedä omat vaihtopullot pöydälle valmiiksi odottamaan.

Pian pyöräkin oli ohitse ja sitten vaihtoon.

T2 (0:01:23)

Vauhtikarkit taskuun ja lenkkarit jalkaan ja menoksi. Ensin pieni ketunlenkki infopisteen edestä ja stten varsinaisella reitille. No juoksin heti ensimmäisen '"keilakuja" opasteen ohitse, mutta löysin reitille.

Juoksu

Reitti oli 3 x 3,3 km ja raskas. Pehmeää pururataa mäntymetsässä, jossa paljon pieniä nousuja ja laskuja, eikä alamäkiä oikein uskaltanut rullata vapaasti, koska ne oli epätasaista purua. Lähdin liian kovaa juoksuun ja vauhti alkoi hiipumaan ja hiipumaan.

Kannustusta saatiin reitin viereiseltä karavaanarialueelta ja muutama pikkulapsikin oli antamassa läpsyjä juoksijoille. Myös muilta Puhtilaisilta sai kannustusta matkan varrelta.

Juomapisteet oli lähtöpäässä ja kääntöpaikalla, sieltä otin energiajuomaa suuhun ja vettä päähän, välillä omia vauhtikarkkeja. Toinen kierros oli ehkä pahin, mutta siitä sitten virkistyin ja kolmannella kierroksella nostin vähän vauhtia ja sitä tuntui jaksavan maaliin saakka.

Kokonaisaika oli 3:30:13, joka on vartin parempi kun pari viikkoa sitten tehdyssä harjoitus kisassa.

Uinti ja juoksu oli selviytymistä, mutta pyörään olen tosi tyytyväinen, jaksoin 10 km tempovauhtia ajaa 45 km. Ehkä seuraavassa kisassa voisi kokeilla napsun verran pyörän sykettä tiputtaa, jos se vaikka helpottaisi juoksua tai sitten lähteä selkeästi rauhallisemmin juoksuun.

Kaiken kaikkiaan Sääksi triathlon oli mukava kisa.

Yllätykseksi Puhtilaisia oli seitsemän mukana ja pari sai pokaalit. Hyvä Nipa ja Emmi.

Hienoa nähdä, että niin moni ekaa vuotta triathlonia treenaavista oli uskaltanut lähteä mukaan kisaan, ei kisoja kannata yhtään jännittää.