Sepon Kisaraportti: Kangasala Triathlon Kuntomatka 11.7.2021

13.07.2021

Seuraavassa saatte lukea PUHTI triathlonryhmässä harjoittelevan Sepon kisararportin Kangasala Triathlon Kuntomatka. Uinti 500 m, pyöräi 15 km, juoksu 4 km.

Ensimmäinen triathlon

Harjoittelu

Syyskuusta 2020 lähtien olen harjoitellut Puhti Triathlonin 2-ryhmässä, joka tähtää lyhyemmille triathlonmatkoille. Harjoittelu Puhti porukassa on ollut mukavaa ja kuukausiohjelma oli edennyt kevyen nousujohteisesti kesää 2021 kohti. Tämä harjoitteluohjelma sopii minulle, koska ikää alkaa olemaan eikä ole huippu-urheilu taustaa, joten tällaisella ohjelmalla paikat kestää harjoittelua. Minä en usko mihinkään "kuukaudessa maratonille"-tyyppisiin harjoitteluohjelmiin, niissä tulee kaksi maratonia samalla, ensimmäinen ja viimeinen.

Pyöräilyä on ollut koko talvi ajettu trainerillä ja kesällä 20-40 km lenkkejä. Juoksua on ollut pieniä pätkiä talvella aina traineritreenien jälkeen ja kesällä 3-5 km lenkkejä. Niinpä uintikunto oli enää suuri kysymysmerkki, kun syksyllä erinomaisesti ohjattujen tekniikkaharjoitusten jälkeen uimahallit menivät kiinni. Kesäkuun alussa totuttelimme avoveteen ja loppukuusta yhtäjaksoista avovesiuintia pystyinkin uimaan rauhalliseen tahtiin 500-700 m. Joten tällä kunnolla uskaltauduin katsomaa sopivaa kisaa lähiseudulta. Kisamatka valikoitui lyhyimmän mahdollisen uimamatkan mukaan. Kangasalan triathlonin kunto-matka, uinti 500 m, pyöräily 15 km ja juoksu 4 km, kuulosti juuri sopivalta ja oli lähelläkin. Kesäkuussa oli muutama kolmen lajin harjoitus vaihtoineen ja se toi rutiinia vaihtotapahtumaan ja tavaroiden järjestelyyn.

Kisoja tai muitakaan tapahtumia ei tarvitse pelätä, minulla ei ainakaan ole mitään "mitallitavoitteita". Jo pelkästään maaliin pääseminen tuntuu hyvältä pitkän ponnistelun jälkeen, kaikki muu on sitten bonusta. Kuntourheilutapahtumissa on mukava meininki ja siellä saman henkiset kuntoilijat kokoontuvat ja vinkkejä annetaan ja toisia kannustetaan. Ja koko vuoden harjoittelun kruunaa jokin tapahtuma tai kilpailu, rohkeasti mukaan vaan.

Viimeinen viikko ennen kisaa

Kisa oli sunnuntaina ja sitä edeltävä viikko oli harjoituksiltaan kevyempi, torstai ja perjantai oli lepoa ja lauantaina vain lyhyt herkistävä juoksulenkki.

Kisakeskus kun olikin mukavan lähellä, joten kävin paikan päällä katsomassa pyörä- ja juoksureitit. Kyselin kisajärjestäjältä vielä tarkennuksia, kun pyöräkartan alkuosa oli hieman epäselvä, vastaukset tuli pikaisesti ja kerrottiin vielä, että jokaisessa risteyksessä olisi liikenteenohjaaja.

Kisassa on paljon kaikenmoista muistettavaa, pakattavaa ja ladattavaa, tein niistä muistilistoja ja koitin käydä tapahtumaa mielessä ennakkoon läpi.

Puhdin facebook-ryhmässä ja harjoituksissa tulee kisaan lähtijöille aina mukavia kannustuksia, kiitokset kaikille.

Kisapäivä

Ennakkoinfossa varoiteltiin parkkipaikkojen vähyydestä, joten lähdin ajoissa paikalle. No parkkipaikka löytyikin ihan muutaman sadan metrin päästä kisa-alueelta, joten aikaa jäi hyvin kisanumeron hakuun, vaihtoalueeseen ja kisapaikkaan tutustumiseen ja lasten ryhmien kisan seurantaan. Aika meni nopeasti ja söin eväsleivän ja join vaihtoalueelle pääsyä odotellessa. Noin tunti ennen starttia pääsimme vaihtoalueelle ja ennen kun sinne pääsi oli pyörän tarkastus. Pyörästä tarkastetaan jarrut sekä kypärän leukaremmin kireys. Minulta jäi kypärä reppuun ja sen sieltä jonossa kaivelin päähän, tämä olikin ainoa asia mitä en ollut muistanut.

Tavaroita järjesteltiin tässä kisassa muovilaatikoihin ja se sujui jo rutiinilla. Tein kaksi pinoa, pyöräilypino ja juoksupino. Tavarat pukemisjärjestyksessä, ettei tarvitse sitten penkoa. Numerovyötä ei ollut harjoituksissa, mutta katselin, että muut laittoivat sen pyörän sarviin numero eteenpäin joten pistin samalla lailla, siitä varmaan muistaa paremmin oman paikan.

Märkäpukuja ei paljoa näkynyt muilla päällä ja siitä muutaman sanan vaihdoin viereisen kilpailijan kanssa. Itse pidättäydyin alkuperäisessä suunnitelmassani ja uin märkäpuvulla. Kisainfossa käytiin vielä vaihtotapahtuman asioita läpi mm. pyöräilyn aloitus ja lopetus viivat ja muut nauhoitetut reitit. Vasta lopuksi märkäpuvun vetoketju kiinni ja uimapaikalle.

Uinti (aika 0:11:58)

Ennen uintia kävin kastautumassa ja oikomassa märkäpukua sekä uin muutaman lämmittelyvedon. Lähtijöitä kunto-matkalle kaikki sarjat mukaan lukien oli noin 79. Lähtönä oli Rolling start eli neljässä jonossa mentiin ajanottomaton yli ja siitä veteen. Lähdin suosiolla takajoukoista ja uinnissa olinkin ihan sopivassa porukassa. Suunnistaminen olikin helppoa, seurasin vain keltaisten uimalakkien virtaa, ensimmäisellä kääntöpoijulla oli hieman ruuhkaa, mutta ei mitään kolareita sattunut ja loppumatkankin uin omaan rauhalliseen tahtiin ja pian oltiin jo maalissa. Uinnista ylös ja märkäpukua riisuen kevyttä hölkkää ylämäkeen vaihtopaikalle.

T1 (aika 0:01:55)

Löysin oman paikan helposti. Märkäpuku pois, aurinkolasit päähän, sitten kypärä ja remmi kiinni. Kuivailin vähän varpaita ja laitoin sukat ja sitten pyöräkengät, numerovyön ja sitten taluttaen pyöräilyn lähtöviivalle.

Pyöräily (aika 0:33:03)

Pyöräily lähti ylämäkeen ja heti kun katsoin sykemittaria, niin sykkeet olivat jo maksimialueella. Ajattelin, että kaippa ne siitä sitten tasaantuvat alamäessä, mutta eivät tasaantuneet. Sykkeet olivat vk2-mk alueella lähes koko ajan, mutta hengitys kulki kuitenkin huohottamatta, joten pistin sen kuumuuden (+25'C) ja kisajännityksen piikkiin. Pyöräreitti oli aluksi keskustassa ja sitten mutkaista kumpuilevaa maaseututietä. Kisassa oli peesikielto, mutta se ei tuottanut päänvaivaa. Menin pääosin muiden mukana, jokunen meni ohi ja muutaman ohitin itse. Pyöräilyssä piti olla omat juomat mukana, minulla pullollinen Nosht sitruuna urheilujuomaa, joka on sopinut hyvin harjoituksissa. Lopuksi noustiin keskustaan ylämäkeä ja loppulasku kisakeskukseen alamäkeä. Sitten pyöränpäältä pois ja juoksua nauhoitettua polkua pitkin nurmikolla vaihtoalueelle.

T2 (aika 0:00:54)

Toinen vaihto olikin helppo. Pyörä telineeseen, kypärä ja pyöräkengät pois, lenkkarit jalkaan ja lippis päähän.

Juoksu (aika 0:23:21)

Juoksussa alkoi kuumuus jo tuntua, jotenkin sitä ei pyöräilyn viimassa huomannut. Sykkeet olivat vk2-mk, hengitys kulki kuitenkin mukavasti ja vähän pisteli palleassa, sitä koitin syvällä hengityksellä lieventää. Ekassa juotossa oli järjestäjän puolesta urheilujuomaa ja vettä, urheilujuoma ei oikein ollut minun makuuni, mutta vettä join suullinen. Toisessa juotossa otin kaksi mukia vettä toinen suuhun ja toinen päähän, se vähän vilvoitti. Juoksu meni mukavasti ja koko matkalla oli kivasti kannustusta. Viimeisen käännöksen ja alamäen jälkeen omakotialueelle tullessa tuntui, että olisi varaa ottaa loppukiri se irtosikin mukavasti ja tein pari ohitusta, viimeinen ohitettava lähti kiriin mukaan ja kuuluttajakin innostui hehkuttamaan.

Hengityksen hieman tasaannuttua tuntui, että olisihan tätä pidemmänkin matkan mennyt. Seuraavaksi tavarat kasaan, että seuraavat lähtijät pääsevät vaihtopaikalle.

Kisalounaan jälkeen sijoituksen tarkastus nettiseurannasta. Olin omassa ryhmässä kuudes joka oli positiivinen yllätys.

Kangasalan triathlon oli hyvin järjestetty ja kaikin puolin mukava kokemus.