Pitkä treeni helteessä

21.06.2021
  • Pyörä 3h12min, 90,07kmkm (su)
  • keskisyke 124, maksimi 156
  • 28,1 km/h


  • Juoksu 1h5min, 10km (su)
  • keskisyke 147, maksimi 162
  • 6:33 min/km
Pyöräily on parasta.
Pyöräily on parasta.

Tässä yllä on sunnuntain pitkä treenini, yhteensä reilu neljä tuntia pyöräilyä ja juoksua helteessä.

Hellekeli ei välttämättä ole mikään simppelein keli tehdä treeni. Itsellä tämä treeni ei mennyt ihan putkeen paristakin syystä.

Aamulla söin hyvän aamupalan ennen kuin lähdimme härren kanssa pyöräilemään. Otin energiageeliä mukaan ja otimme juotavaa riittävästi. Meillä oli tarkoitus pyöräillä kolme kertaa sama 34km lenkura.

Aamulla.
Aamulla.

No, pyöräily alkoi tosi hyvin, ihan peekoota poljettiin. Menimme molemmat omaa pyöräilyämme vaikka reitti olikin sama. Tällä kertaa en halunnut roikkua härren peesissä vaan halusin tehdä täysin oman treenin niin näkisin ihan kunnolla sykkeet, vatit, vauhdit ym. Kaksi 34km kierrosta syke oli hyvin siellä pk-alueen keskivaiheilla tai alapäässä ja vauhti oli siihen nähden mielekästä, 28,1km/h sykekello näytti vauhdiksi kahden kierroksen jälkeen.

Vastatuuleen tuli poljettua hitaasti ja sitten tietenkin myötätuuleen painatin menemään ja vain fiilistelin hyvältä tuntuvia koipia. Jaloissa on ihan eri tunnelma pyöräillessä kuin aiempina vuosina raudanpuutteisena, eron huomaa aivan selvästi. Nykyään jalat ovat vahvan tuntuiset, ennen ne olivat pyöräillessä kuin spaghettia.

Reilun kahden kiekan jälkeen pysähdyimme johonkin kesäkahvilaan josta sitten tuli ostettua mehujätski ja kahvi. Ei jatkoon. 

Siitä sitten kun lähdimme takaisin päin niin härre huomasi pyöränsä takarenkaan puhjenneen. Voi kakka, ajattelin. Hyvin mennyt lenkki tyssäisi varmasti tähän.

Tauolla.
Tauolla.

No härre jollain ilmapatruunalla sai renkaaseen ilmaa ja lähti ajamaan lähtöpistettämme kohti ja minä tietenkin perässä, että tietäisin jos hän ei pääsekään etenemään niin hakisin sitten auton ja noukkisin miehen ja pyörän tien poskesta pois. Pari kertaa ilmaa renkaaseen niin hyvin pääsi lähtöpisteeseemme jossa auto oli. Kilometrejä oli kertynyt siinä vaiheessa 82. Mää halusin vielä polkaista 90km täyteen joten jätin härren valmistautumaan  ja lähtemään juoksuunsa ja poljin haluamani kilometrit täyteen. Lenkin viimeinen 20km piti olla vauhtikestävyyttä, mutta se ei nyt täysin toteutunut kun tuli tällainen äkkinäinen lenkin lyhennys.

Ei kun juoksemaan. Otin juoksuun lähdössä energiageelin, olin ottanut niitä säännöllisesti koko pyöräilyn ajan. Juoksuohje oli, että eka 5km pk, toka 5km vk. Juoksu lähti hienosti ja hyvän tuntuisesti ja vauhdikkaasti etenemään. Ensimmäiset 3km tuntui ihan loistavalta ja jaloissa oli vahva olo. Noh, neljännellä kilometrillä syke alkoi nousta ja vauhti hiipua ja viidennellä kilsalla vielä enemmän. Pää tuntui kuumalta aurinkolasien takaa ja vaikka olo ja tunnelma oli ihan ok niin syke oli liian iso ja vauhti liian hidas. 5km kohdassa toinen energiageeli ja u-käännös ja peekoota loppulenkki. Vaan eipäs onnistunutkaan pk:n juokseminen sillä syke ei laskenut ei sitten millään. Ei meinannut seisoskelullakaan laskea riittävän alas ja aina kun otin juoksuaskelta vaikka kuinka hitaasti niin syke pomppasi vauhtikestävyyden puolelle. Kävelin sitten ison osan seuraavasta kilometristä. Sitten en vaan jaksanut kävellä, virtaa oli hyvin, joten juoksin tosi rauhallisesti vaikka syke oli oudon korkealla. Pari kilsaa ennen 10km:n loppua syke alkoi näyttämään normaalin merkkejä ja sain sitä jopa laskemaan siinä juostessa. Lenkin lopussa fiilis hyvä kuten oli ollut koko treenin ajan. Tosi kuuma oli, mutta se ei heikentänyt tunnelmaa, oikeastaan päin vastoin.

 Vähän harmitti, että pyörälenkki lyheni ja juoksussa syke ei toiminut kuten oppikirjassa. Varmaankin kuumuuden takia tuo syke käyttäytyi miten käyttäytyi. Enpä tiiä olisiko auttanut jos olisin päässyt kunnolla pulahtamaan jonnekin järveen tai muuten saanut viilennettyä itseäni. Kisoissahan usein on vedessä uitettuja sieniä joista saa puristettua vettä niskaan, päähän, rinnuksille. Sitten saattaa olla myös vesisuihku jonka alta juostaan. Tarpeeseen tulevat tuollaiset viilennyskeinot lämpimillä keleillä.

Hyvä mieli treenistä kuitenkin jäi.

Treenin jälkeen.
Treenin jälkeen.

Pitkät treenit kannattaa suunitella ja niihin kannattaa valmistautua huolella erityisesti silloin jos on osallitumassa pitkään triathlontapahtumaan. Puolimatkalle tai täydelle matkalle niin on tärkeä saada varmuutta niiden omien pitkien treenien kautta. Ja jos on helle niin juomiset ja syömiset vielä huolellisemmin.

Tämä nyt meneillään oleva viikko treeniviikkona mulla menee aivan perseelleen. On päivät juhannuksen ympärillä ja se tarkoittaa tällä viikolla muutamaa ihan liian pitkää palkkatyöpäivää ja sen jälkeen ei vaan ehdi treenaamaan ja viikonloppu menee mökkiä tuunaillessa niin se on sitten siinä se treeniviikko. En tykkää, mutta sopeudun.

Jaanaba.