Pitkä meditaatioharjoitus vai tämäkämpää menoa?

19.09.2021

Mulle eräs triathlonisti sanoi muutama vuosi sitten lauseet jotka siitä hetkestä alkaen ovat olleet säännöllisesti mielessäni.

Asia meni jotenkin näin, että täyden matkan triathlonkisa on kuin pitkä meditaatioharjoitus ja hän haluaa vähän tämäkämpää kisaa eli jatkaa lyhyempien triathlonkisojen parissa. Lyhyemmillä matkoilla kun puserretaan eri tavalla itsestä kuin matalampitehoisella täydellä matkalla.

Tämä on hyvin sanottu ja niinhän se täysmatka parhaimmillaan on sujuvaa menoa lähes mukavuusalueella. Silloin kun on harjoiteltu hyvin, ymmärretään mennä omalla tasolla ja kokemusta löytyy niin varmasti asia on näin.

Täyden matkan kisa mennään sen verran matalammalla teholla, että voihan sitä hyväkuntoinen kutsua meditaatioksi. Puolimatkalla tehoja on enemmän ja vaikka matka on lyhyempi, se tuntuu erilaiselta kun puristetaan itsestä enemmän ja ollaan koko kisan ajan epämukavuusalueella omien kovien sykkeiden kanssa.

Hieman sain osviittaa tuosta meditaatioista kesän 2021 Ironmanissa Tahkolla, se meni mulla just nappiin fiiliksen puolesta ja jos se ei nyt ihan meditaatiota ollut niin yllättävän mukavaa ainakin. Minä tykkäsin ja mieli halajaakin jo seuraavalle täysmatkalle meditoimaan. 🏊🚴‍♀️🏃‍♀️

Kuitenkin enemmän kuin täysmatkalle haluan niin haluan parantaa puolimatkan aikaani Challenge Turussa ensi kesänä eli tämä puolimatka tullee olemaan ns. pääkisani ja sitä kohti treenataan.

Mulla haastetta puolimatkalla tulee olemaan se, että menen kisan oikeasti siellä korkeammalla syke- ja tehoaluella, minä kun annan itselleni armoa helpohkosti. Tällä kertaa aion yrittää ottaa itsestäni kaiken irti mitä puolimatkalla voi ottaa. En päästä itseäni lepsuilemaan yhtään kilometriä missään lajissa. En uinnissa, en pyörässä, en juoksussa ja tämä on päätös. Se on mun tavoite ensi kesän puolimatkaan, treenata suunnitelmallisesti nyt kauden alusta saakka ensi kesään ja saada oma ennätys Turun puolimatkalla.

Suunnitelmallinen treenaaminen ei siis todellakaan tarkoita jatkuvaa puristamista ja pyristelyä vaan edelleen rennolla hyvällä fiiliksellä, tehden treenit hyvin oli se sitten peruskestävyys- tai vauhtikestävyysteeni. Tai maksimikestävyys niin ajatuksen kanssa. Pitää taas muistaa, että suurin osa treenistä on peruskestävyyttä ja sitä ns. mukavuusalueella menemistä. Olen minä onneksi vuosien varrella oppinut tykkäämään kovemmastakin treenistä eikä se, että treeniohjelmassa lukee esim. 5km juoksutesti, aiheuta enää mitään ylimääräistä jännitystä. Testi tehdään silloin kun se ohjelmaan on merkattu ja sillä sipuli. Kivaa sekin on, päästellä menemään ja mitä enemmän sitä on tehnyt, sitä enemmän sitä kovaa menoa sietää ja sitä kivempaakin se on.

Uni, liikunta ja ruoka sopivassa balanssissa. Ne ovat ne tärkeimmät asiat kehittymisen kannalta ja niitä aion edelleen pitää tärkeimpänä asioina omassa elämässäni ja hyvinvoinnissani.

Kattotaan mitä tästä mun treenikaudesta kohti puolimatkan kisaa tulee vai muuttuvatko ajatukset kauden edetessä siihen, että täysmatka sen olla pitää.

Tässä ensi kesän suunnitellut kisat:

6.2022 Pirkkala Triathlon, Pirkkala (sprintti)

2.7.2022 IRONMAN 70.3 Finland, Lahti (puolimatka)

31.7.2022 Challenge Turku, Turku (puolimatka)

Pirkkala Triathlonissa en ole koskaan vielä ollut vaikka se omalla kylällä järjestetäänkin. Ensi kesänä olen, kisa on toivottavasti kesän alussa kuten viime vuonnakin (ei ole vielä missään ilmoitettu) ja se on hyvä startti kesän triathlonkauteen. Pirkkala Triathlonia voin lämpimästi suositella kaikille harrastajille aloittelijoista kokeneempiin. Aloittelijoille hyvät matkat ja oikeaa kisatunnelmaa ja kokeneemmille kisailijoille paras mahdollinen startti kesään.

Ironmanille Lahteen olen härren kanssa jo ilmoittautunut, mutta silti päätavoitteeni ensi kesälle on toinen puolimatka ja se on Turussa. Lahteen mennään fiilistelemään ja tekemään kovahko treeni, mutta Turkuun mennään oikeasti yrittämään niin paljon kuin pystyy. Challenge Turku on ollut ehdottomasti paras triathlontapahtuma missä minä olen ollut. Siellä on hyvä meininki ja hienot puitteet aurajokineen ja moottoriteineen, kannustusta reilusti ja just sopivasti ja muutenkin koko Challenge-miljöö tuntuu just mulle sopivalta. Jos  Challenge Turkua pitäisi kutsua vain yhdellä sanalla se sana olisi ystävällinen.

Nämä kolme kisaa siis ainakin ensi kesän suunnitelmissa, lisää saattaa tulla ja en pois suljetäyttä matkaakaan. Nyt ajattelen niin, että jos Challenge Turun jälkeen mieli tekee täydelle matkalle niin sitten voin ilmoittautua esim. Tahkon kisaan (jos tilaa on), mutta että aiemmin en tekisi päätöstä täydelle matkalle menosta enkä täyttä matkaa varten treenaisi vaan puolimatkaa, tarkemmin sitä Turkua. Katsotaan kuitenkin mitä mieli sanoo kauden mittaan, sen mukaan mennään.

PUHTI triathlonin puolimatkan treeniohjelmalla harjoitellaan ja harjoittelu on jo alkanut. On ollut tosi kivaa perustekemistä monenlaisilla höysteillä, monipuolinen kausi tulossa.

P.S. Ootko sää onnistunut meditoimaan täydellä matkalla?

Jaanaba

puhtitriathlon.com