Niilon kisaraportti: Sääksi Triathlon 10.7.2022

13.07.2022

Sääksi triathlon 10.7.2022 - puolimatka

Nipa valmistautuu. Kuva Heidi Haake.
Nipa valmistautuu. Kuva Heidi Haake.

Puolimatka sisältää uinnin 1900 m, pyöräilyn 90 km ja juoksun 21 km (puolimaraton). Lajien välissä on varusteiden vaihto T1 ja T2. Kisakeskus oli Kiljavan opistolla, Rajamäen ja Nurmijärven välissä. Järjestäjä Hyvinkään pyöräilijät.

Tämä oli elämäni ensimmäinen triathlonin puolimatka. Puolimatkaan osallistuminen oli minulle kauden salainen haave ja tavoite, en kuvitellut tällaista vuosi sitten. Liityin jostakin johdatuksesta 2021 syksyllä Puhti Triathlon ryhmävalmennukseen - tavoitteena monipuolinen oman kunnon ylläpito ja uusien asioiden oppiminen. Pikkuhiljaa kevään ja kesän edetessä talven aikana syntynyt ajatus puolimatkasta alkoi tuntumaan realistisemmalta tavoitteelta. Ensin osallistuin sprinttiin ja perusmatkaan (molemmat elämäni ensimmäisiä), näiden kokemuksien pohjalta oli yllättävän helppoa lähteä puolimatkalle, sain molemmista hyvää oppia ja kokemusta säätää omaa tekemistä pidemmälle matkalle. Ajatus selkeytyi siten vielä niin, että toivoin yhden puolimatkan tälle kaudelle, jotta pk kauden aikana on parempi käsitys siihen mitä toivon ja taas salaa odotan ensi kesän puolimatkalta.

Ihmettelin, miten rentona pystyin valmistautumaan tähän kisaan, viimeisen yön sykkeet 41. Olin miettinyt itselleni selkeän strategian ja päättänyt, että sillä mennään maaliin asti. Olo oli valmistaumisessa varma omaan kuntoon. Uinti rauhallisesti ja varmasti, vähän nopeammin kuin viime viikon perusmatkalla, pyöräilyn aloitus rauhallisesti ja nostaen sykkeen vk 2 alueelle maltillisesti sekä juoksuun rauhallinen alkutahti, koska pyörän jälkeen juoksuni kulkee todella hyvin ja ajattelin säästää menoa pidemmälle matkalle, koska vauhdin hurmassa tulee noutaja aiemmin, koko matka vk 2 alueella. Keskityin osuuksien alkuun ja tahdin sekä sykkeen pitämiseen itselleni sopivassa optimissa.

Ennen kisa-infoa tein kymmenen minuutin hölkän parilla vedolla ja ennen uintia pari uinti vetoa rannassa.

Startin odotus. Kuva Anna-Mari Riihimäki.
Startin odotus. Kuva Anna-Mari Riihimäki.

UINTI - Sääksillä uitiin uskomattoman kirkkaassa järvessä, jonka lämpötilaksi kerrottiin 21 astetta, oma kello näytti 23 astetta, tuntuma oli jossakin siinä välissä. Käytin märkäpukua. Uinnin startti tapahtui Kiljavan rannasta vedessä seisten yhteislähtönä ja reitti kulki vastarannan kautta Sääksin uimarannalle noin 1200 metrin matkan, jossa oli ns. Australian exit tyyppinen rantautuminen kiertäen kaksi laituria hiekkarannalla ja loppu matka suoraviivaisesti uinnin loppuun 700 m lähtöpisteeseen. Yhteensä 1900 m.

Uinnin aikana lähempänä rantaa saattoi seurata vesikasvillisuutta, kaloja, pohjan puun runkoja ja vanhoja laituri petejä. Veikkaan että uimari näki vähintään kolmen metrin syvyyteen selkeästi. Kaksi metriä syvässä vielä luuli, että jalat ylettyvät helposti pohjaan.

Kirkas Sääksi. Kuva Anna-Mari Riihimäki.
Kirkas Sääksi. Kuva Anna-Mari Riihimäki.

Lähdin tekemään suunniteltua rauhallista kiihtyvävauhtista uintia. Aika oli lopulta vähän parempi kuin ennakoin ja hyvä niin koska en laittanut parasta vauhtia, vaan tein reippaan hyvän fiiliksen uinnin. Olen vielä jotenkin tutustumismatkalla avovesiuintiin. Lähdinkin alkuun datan mukaankin vähemmillä vedoilla eli eri vetopituudella kuin mitä lopussa käytän ja tämä vaikuttaa vauhtiin. Syke oli taas koko uinnin tasainen eli minun pitää opetella lähtemään heti lyhyemmällä vedolla, niin aika paranee, se on minulle nopeampi tyyli datan mukaan. Nyt osuusaika oli 46 minuuttia, tästä ensikaudeksi tavoitteeksi treenata 5-8 minuuttia pois.

Uinti osuuden lopussa nautiskelin jokaisesta liu'usta ja vedosta - kokonaismatka on vasta alussa ja uinti on rentoa puuhaa - mistään ei kolota, vaikka osuus suoritettuna.

Energiaksi yksi Snickers ja geeli, 20-30 minuuttia ennen starttia.

T1 - Rauhallinen nousu vaihtoalueelle - kävelin raput ja hölkkäsin tasaisen osuuden. Varusteiden vaihto, elektrolyytti/energiajuomanesteytys, kuusi geeliä takataskuun, Snickers suuhun ja menoksi. Aika näyttää 7 minuuttia mutta unohdin painaa vaihdon pois päältä pari minuuttia liian myöhään, totuus siinä 5 minuuttia.

Vaihtoalue.
Vaihtoalue.

PYÖRÄILY - Reitti lähti Kiljavalta Nurmijärvelle päin 2x7,5 km edestakaisena reittinä, mikä ajettiin 6 kertaa, yhteensä 90 km. Huoltopiste oli Kiljavan päädyssä. Reitti oli selkeä ja järjestäjän mukaan nopea - näin varmaan oli, koska kovin raskaita osuuksia ei matkalla ollut, kokonaisnousua 537 m (by Garmin). Onnistuin paremmin mitä ounastelin toteuttamaan valmennuksessa annettuja ohjeita. Syke pysyi halutussa ja kontrollissa sekä etenemää syntyi paremmin kuin olin ajatellut. Edellisen viikon perusmatkalla sain saman keskinopeuden (puolet lyhyempi matka) mutta sykkeeni oli 10 lyöntiä enemmän. Pidän siis tätä puolimatkan ajoa suunnitellusti onnistuneena. Huollosta otin suolakurkkua pari kertaa lisäevääksi. Nautin elektrolyyttinestettä tasaisesti matkan aikana (20 minuutin välein) ja puoleen juomista olin sekoittanut geeliä kolme pussia valmiiksi sekä nautin joka kierroksella yhden geelin taskusta tankkaukseen, noin puolen tunnin välein. Pyöräily tuntui koko matkan miellyttävältä, yllätyin, koska viikkoa ennen puolet lyhyempi kisamatka tuntui hieman epämiellyttävältä. Nautin menosta. Lähestyin vaihtoa pyöritellen jalkoja auki ja vähentäen tehoa sekä tankkaamalla viimeisen geelin ja elektrolyytin pyörästä. Aika 3:06, pyöräilyssä minulla on selkeästi vielä parannettavaa, tämä oli helpohko reitti mielestäni. Keskinopeus karvan alle 30 km/h "kestosykkeellä" ja tavoitteeksi saada nostettu ensi kaudelle pari km/h niin etenee pitkä matka taas mukavammin. Pyöräilyssä sai morjestella ja kannustella ristiin kisaajia ja treenikavereita, perusmatkaa ajettiin samalla reitillä porrastetulla lähdöllä ja startissa oli useampi puhtilainen. Heino laji!

T2 - Varusteiden vaihdossa mietin, että ensi kerralla kannattaa varmistaa, ettei lenkkarin nauha ole umpisolmussa, onneksi aukesi nopeasti. Elektrolyytin tankkaus, Snickers suuhun, uudet geelit taskuun ja radalle. Kivasti oli treenijengiä taas kannustamassa paikalla "Hyvä Puhti! Hyvä Nipa!", ikävä kyllä itsellä oli suu täynnä patukkaa niin ei pystynyt kunnolla heittään läppää. Aika 2:00. Kannustuksista saa energiaa.

JUOKSU - Radalle, alkuun oli hieman epäselvää hahmottaa mihin piti lähteä ja miten reitti kulkee. Reitti oli 2x3,5 km edestakaisin ja tämä juostiin 3 kertaa eli 21 km. Koetin aloittaa tunti per 10 km tahdilla, vaikka tossu olisi vienyt reippaamminkin eteenpäin. Juoksu eteni vähän paremmalla tahdilla alkuun ja tasaantui loppua kohden. Rata yllätti, se oli lähellä maastojuoksua ilman jyrkkiä nousuja. Alusta oli koko matkat pehmyt ja tähän minulla oli väärä lenkkari valinta, olisi voinut olla jämäkämmät pohjat käytössä. Reittiä oli kuitenkin muuten mukava juosta, metsän varjossa lähes koko matka. Huoltoja oli molemmissa päissä ja puolivälissä. Käytin huoltoja kääntöpisteissä, joissa nesteytin sekä nautin taskusta aina ennen huoltoa geelin. Luotin koko kisan ajan omaan vauhdin jakooni ja juoksun edetessä aloin luottamaan siihen koko ajan paremmin. Viimeinen seitsemän kilometrin lenkki oli hankalin ja siitäkin vain kaksi viimeistä kilometriä oli sellaisia, että seurasin kellosta pitääkseni sykettä ja tahtia yllä. Ennen viimeiselle lenkille lähtöä vasta vähän ilmoitti, ettei niin tykkää enää tankkaus tahdista, joten vähän pidensin geelisykliä. Juoksu kulki muuten hyvin ihan tuntumalla oikealla sykkeellä ja vauhti siinä samalla. Joku varpaan väli nyt oli kipeä ja mietin muistinko huolitella kynnet ennen kisaa, haitta olikin sitten rakko, joka oli syntynyt itselle ihan uuteen paikkaan. Maalissa oli kyllä olo, ettei yhtään paremmin olisi osannut jakaa voimiaan kisaan ja olin tyytyväinen, että onnistuin laatimallani optimi taktiikalla itselleni kaikille osuuksille. Vain viimeisellä kilometrillä tahti putosi minuutilla eli juuri paremmin ei olisi voinut voimiaan säätää. Aika 2:06 ja vain yksi luontopysähdys.

Onnellinen M50 puolimatkalainen.
Onnellinen M50 puolimatkalainen.

Kokonaisaika 6:08:50. Valmistauduin siten, että ensimmäiseen kisaan voisi mennä seitsemän tuntia ja kaikki alle sen olisi itselleni plussaa ja kokonaisuus iso kokemus oppeineen. Olen tyytyväinen kokonaissuoritukseen, jonka tein rennosti omana suorituksena alusta loppuun katsomallani taktiikalla. Nyt tietenkin jälkiviisaana näen, missä kohdissa olisi voinut matkan aikana "kiristää vähän" koska tapahtuman olosuhteissa olisi kuuden tunnin alitus voinut olla jo hyvinkin mahdollista. Tämä on sitä oppia ja kokemusta millä on hyvä lähteä ensi kisaan ja kauteen. Nyt on eka tällainen treeni tehtynä. Nyt on hyvä olo ja se on tärkeintä! Todellisena yllätyksenä ojennettiin M50 sarjan ykköspokaali. Kivalta tuntui nuoremman kanssa kisaajan kommentti "Arvostan, että suoritta vielä tällaista viisikymppisenä."

Nähdään reeneissä!