Mökkiruokaa

07.07.2022

Me ollaan nyt kesälomalla tämä ja pari seuraavaa viikkoa ja suurin osa siitä ajasta möllötetään mökillä. Olemme suht tuoreita mökkiläisiä ja nyt tekee mieli olla koko kesäloma täällä.

Oma mökki on kiva ja täällä on niin rentoa olemista, että sekin on tosi kivaa ja samalla inspiroivaa. Kun ei ole arjen työtä ja muitakin velvollisuuksia vähemmän ja olosuhteet koko ajan samat mökkiolosuhteet niin mieli kyllä rentoutuu eri tavalla kuin vaikka ulkomaan reissussa. Toki haluaisin olla esim. Italiassa, mutta tänä kesänä se ei ole ajankohtaista itselle ja mökkeröinen on vähintäänkin yhtä hyvä vaihtoehto.

Terassi, tässä vaiheessa vielä vaiheessa.
Terassi, tässä vaiheessa vielä vaiheessa.
Terassissa on kunnon aita ja portit jotta koira voi olla siinä vapaasti.
Terassissa on kunnon aita ja portit jotta koira voi olla siinä vapaasti.

Mökkeröiselle härre on tehnyt meille hienon terassin lehtikuusesta. Siinä on aidat ja portit jotta koirakin saa olla terassilla vapaana. Meillä koiraa ei pidetä vapaana mökilläkään sillä varma en voi olla, että se pihassa pysyisi vaikka rakastaakin olla siellä missä sen ihmiset ovat.

Lomalla on kiva ja helppo syödä hyvin. Terveellisesti, säännöllisesti ja normaalia enemmän ruokaan ja ruuanlaittoon keskittyen.

Nam nam, ruoka on hyvää. Pirkka luomumaissit yksi lempijuttu kans.
Nam nam, ruoka on hyvää. Pirkka luomumaissit yksi lempijuttu kans.

Vaikka tykkäänkin syödä terveellisesti niin totta kai herkut joiksi yleensä luokitellaan karamellit, jäätelö, sipsit ym. rasvaa ja sokeria sisältävät mätöt, kuuluvat lomailuuni (ja arkeeni) myös. Yritän niiden kanssa kuitenkin pärjätä siten, että maltti on valttia. Sokeri on semmonen ikävä aine, että sitä tekee koko ajan mieli lisää jos sitä vaikkapa muutamana päivänä tulee syötyä. No mutta, mätöt kuuluvat elämään jossain määrin, eniten niistä tykkään syödä jätskiä.

Yksinkertainen ja herkullinen mökkilounas. Peruna-purjososekeittoa, ruisleipää levitteellä. Laimennettua omenatuoremehua.
Yksinkertainen ja herkullinen mökkilounas. Peruna-purjososekeittoa, ruisleipää levitteellä. Laimennettua omenatuoremehua.

Meillä on täällä sellainen ruokapolitiikka, että usein teen meille pariksi-kolmeksi päiväksi samaa lounasta joka voi olla esim. sosekeittoa ja kyytipojaksi ruisleipää. olen tehnyt jo ainakin porkkana-linssikeittoa ja sitten peruna-purjososekeittoa.

Iltaisin grillaillaan. Grillissä meillä on aina paljon kasviksia ja lisäksi on yleensä perunaa tai täysjyvämakaronia myös. Ja tietenkin makkaraa, Grilli-Lapasia🤗, tofua ym.

Boltsi Grilli-Lapanen.
Boltsi Grilli-Lapanen.

Suositus kotimaiselle Boltsi Grilli-Lapaselle joka sopii grilliin mahtavasti. Mää oon ostanut niitä jo monta kertaa, ei tartte kuin öljyä pintaan ja paistumaan. Grilli-Lapanen on kaura-siemenpihvi jonka koostumus on just eikä melkein. Se on sopivan mehevän oloinen grilliin, mutta samalla myös kevyt eikä siitä jää mitään ähky-tunteita, itse inhoan ähky-tunteita, mitä ne sitten ovatkaan. Sopii myös mikroon, uuniin, paistinpannuun.

Öljyä pintaan ja paistoon. Sillä tavalla Lapanen on parasta.
Öljyä pintaan ja paistoon. Sillä tavalla Lapanen on parasta.

"Vegeä grilliin: lisäaineeton herkkupihvi kotimaisesta täysjyväkaurasta ja mehevistä siemenistä. Grillimaustettu Boltsi Grilli-Lapanen tirisee herkullisesti vegeburgerissa, grillikasvisten kera, perunan parina, plattereissa... Tämä kasvipohjainen pihvi ei sisällä papuja eikä herneitä."

Mumskis. Grillattu ruoka on hyvää!
Mumskis. Grillattu ruoka on hyvää!

Grillaamisen suhteen olemme myös vielä "lapsen kengissä" 🙄 ja grilliin onkin sujahtanut sitä sun tätä. Tosi paljon erilaisia kasviksia ja hedelmistä vasta yhtä, ananasta.

Kaikki kasvikset ovat hyviä ja niissä on se hyvä puoli, että voi niitä syödä oikeastaan niin paljon kuin haluaa. Ei pääse tulemaan terveydelle iikaa sitä ja liikaa tätä eikä energiansaanti pääse merkittävästi lisääntymään.

Olemme hankkineet grilliin myös pitsakiven jolla jo onnistuttiin tekemään elämämme parhaat pitsat, oi että onnistui hienosti. Vegaaniset juustot joskus sulaa rumasti pitsan päälle, mutta selvittelin hartaudella Facebookin Vegaaniset kasvisruuat -ryhmän kautta, että mikä juusto sulaisi nätimmin pitsan päälle. Lopputulema oli se, että ostin Violifen pizzajuustoa jonka raastoin ja joukkoon sekoitin kaurakermaa jonkin verran. Hetki mikrossa ja sitä pitsan päälle niin kyllä toimi hyvin. Perustuu jotenkin siihen, että kun kaurakerma kuumuu niin se saa sen juustonkin sulamaan nätisti. Ilmeisesti kyllä tuo Violifen pitsajuusto saattaa sulaa hienosti ilman kaurakermaakin. Ja jos laittaa kaurakermaa niin mikä tahansa vegaaninen juusto ilmeisesti sulaa nätisti. Rumasti sulaminenkin on ihan hyvä sillä makuun se ei vaikuta lainkaan. Nyt vaan halusin pitsasta hienot kuvat hyvän maun lisäksi.

Pitsakivi oli hyvä ostos. Pitsalapio vielä puuttuu.
Pitsakivi oli hyvä ostos. Pitsalapio vielä puuttuu.

Terveisin Jaanaba💕