Mitä kaikkea triathlontapahtumassa tarvitseekaan?

20.06.2021

Triathlonharrastuksessa on jonkin verran välineitä tai tarvaraa ja kampetta jotka on vaan pakko olla, että pyöräily, juoksu ja uinti onnistuu. Sellainen harrastus jossa tavaran hankkiminen ei lopu jos sille tielle lähtee. Mutta samalla myös harrastus jossa pärjää paljon vähemmälläkin. Riittää kun on pyörä, kypärä, uikkarit, uimalasit, uimalakki ja juoksutossut.

Seuraavaksi epämääräisessä järjestyksessä triathlontapahtumassa tarvittavia ja ei tarvittavia kamppeita omien ajatusten kanssa.

Pirkkala Triathlon 2021.
Pirkkala Triathlon 2021.

Märkäpuku

Triahlonkisa starttaa uintiosuudella ja märkäpuku on hyödyllinen ja pakollinenkin vähän viileämmässä vesilämpötilassa ja toisaalta taas se on kielletty silloin kun uimavesi on tosi lämmintä.

Märkäpuku lämmittää ja kelluttaa. Kelluttavan ominaisuutensa vuoksi märkäpuvulla uinti on nopeampaa kuin ilman märkäpukua. On märkäpuku myös turva, jos hätä tulee esimerkiksi paniikin tai väsähtämisen muodossa niin se, että puku kelluttaa on pelkästään hyvä asia.

Tarpeellinen? Joo ja ei. Suurella osalla triathlonkisailijoita on märkäpuku, mutta täysin tarpeellinen se ei ole varsinkin silloin kun kisan puolesta sitä ei ole määrätty pakolliseksi. Monissa kisoissa on osallistujia joilla ei ole märkäpukua.

Triathlonpuku

Triathlonkisoissa triathlonpuku / triathlonasu on se joka on alusta loppuun saakka kisailijan päällä. Triathlonpuku puetaan jo märkäpuvun alle, sillä pyöräillään ja se päällä juostaan.

Triathlonpuku on tehty sitä varten, että sillä voi uida, pyöräillä ja juosta. Puvussa on pyöräilyhousuista poiketen hyvin ohut pehmuste pyöräilyä varten, se on niin ohut, että se ei näy eikä tunnu eli puku päällä voi juosta todella hyvin. Siinä on myös yleensä takana taskut esim. energiageelejä varten.

Tarpeellinen? Ei välttämättä, ilmankin pärjää. Märkäpuvun alle voi naiset laittaa esim. urheiluliivin ja lyhyet juoksutrikoot. Sitten vaihtopaikalla pyöräilyyn lähtiessä sujauttaa paidan päälle. Miehet laittakoot esim. lyhyet juoksutrikoot. :D

Kangasala Triathlon 2019.
Kangasala Triathlon 2019.

Uimalasit

Uimalasit uintia varten, joko ihan normaalit lasit joilla on uinut koko menneen kauden hallissa tai halutessaan voi hankkia avovesiuintilasit. Avovesiuintilaseissa linssit ovat usein leveämmät kuin perinteisissä uimalaseissa, linssit voivat olla auringonvalossa tummentuvat ja myös polarisoidut. Polarisointi estää heijastumia.

Tarpeellinen? Kyllä.

Uimalakki

Triathlonkisoissa uimalakki tulee järjestäjän puolesta varmaankijn melkein aina. En muista yhtään kisaa jossa olisi pitänyt olla oma uimalakki, mutta muistan kyllä yhden kisan jossa uimalakki piti palauttaa. Yleensä aina uimalakin saa itselleen muistoksi kisasta.

Tarpeellinen? Kyllä ehdottomasti varsinkin jos hiukset ovat yhtään lyhyttä pidemmät. Voipi olla, että useissa kisoissa myös pakollinen.

Sykemittari

Sykemittarin avulla pystyy kontrolloimaan helposti omaa menoa. Jos tietää omat sykerajansa niin pystyy esimerkiksi puskemaan vähän vielä, pikkuisen vielä kun tietää, että kyllä pääsen isommillakin sykkeillä etenemään tämän matkan. Ja päin vastoin, sen avulla voi myös tarkkailla, että sykkeet eivät nouse liian korkeaksi jotta matka jatkuu hyvin ja jaksaa varmasti.

Tarpeellinen?  Ei ole, kyllä sitä voi omien tuntemustensa mukaan ja tunteellakin liikkua.

Challenge Turku 2019.
Challenge Turku 2019.

Juomaa

Juomapullot nestettä täyteen ja paikalleen pyörään. Nesteeksi esim. vettä tai urheilujuomaa. Pidemmissä kisoissa on juomahuolto myös pyöräosuudella eli kun oma pullo ammottaa tyhjyyttään niin tilalle saa täysinäisen pullon, yleensä valintansa mukaan joko urheilujuomaa tai vettä.

Tarpeellinen? Kyllä, juoda pitää riittävästi, ettei pääse tulemaan nestehukkaa ja huonoa oloa.

Energiageelit

Energiageelit ovat hyvä vaihtoehto kisan aikaiselle energian saamiselle. Suosittelen ottamaan ensimmäisen geelin jo ennen starttia ja siitä sitten uintiosuuden jälkeen säännöllisin väliajoin geeli veden kanssa. Energiageeli on helppo tapa saada energiaa.

Tarpeellinen? Ei ole, muitakin vaihtoehtoja on ihan vaikkapa rusinoista lähtien. Ilman lisäenergiaakin voi kisata varsinkin lyhyempiä kisoja, mutta suoritus ei varmasti ole yhtä hyvä kuin energian ottamisen kanssa.

Pyörä

Pyörä tietenkin niitä tärkeimpiä asioita kun triathlonkisaan osallistutaan. Suurimpaan osaan kisoista voi osallistua millä tahansa polkupyörällä, ei tarvitse olla triathlon- tai maantiepyörä. Jarrut kuntoon ja menoksi!

Tarpeellinen? Kyllä. Pakollinen.

Pyöräilykypärä

Pyöräilykypäriä on monenlaisia ja esim. maantiepyöräilykypärä on hyvä. Se on kevyt ja aerodynaaminen ja ilmanvaihto toimii. Toki tavallisella kypärällä pärjää myös siinä missä joku toinen voi hankkia aerokypärän.

Tarpeellinen? Pakollinen!

Pyöräilykengät

Lukkopolkimet ja pyöräilykengät. Tärkeä varuste, mutta ilman lukkopolkimiakin pärjää ja silloin pyöräilykenkänä voi olla esim. lenkkitossut joilla sitten pyörän jälkeen juoksu jatkuu.

Tarpeellinen? Kyllä.

Kangasala Triathlon 2019.
Kangasala Triathlon 2019.

Pyöräilylasit

Pyöräilylasit, ne voivat olla sellaiset lasit jotka pysyvät päässä juostessakin. Pyöräilylasit suojaavat tuulelta, pölyltä, itikoilta ja auringon häikäisyltä.

Tarpeellinen? Ainakin kätevä, mutta ei välttämätön hankinta.

Sukat

Sukatkin pitää muistaa pakata vaihtoalueelle. Osa triathlonisteista pyöräilee ja juoksee ilman sukkia, että tässäkin oma mieltymys ratkaisee ja tietenkin se haluaako uhrata sukkien laittamiselle aikaa vaihtoalueella. Sukat voivat suojata pitkässä kisassa rakoilta.

Tarpeellinen? Joo ja ei.

Numerolappuvyö

Numerolappuvyö tulee vyötärölle ja siihen kiinnitetään oma kisanumero. Pyöräilyyn lähdettäessä vyö puotetaan vyötärölle siten, että kisanumero on takana. Juoksuosuudella kisanumero pyöräytetään eteen.

Tarpeellinen? Ei tarpeellinen, ilmankin pärjää. Kisajärjestäjän puolesta saa yleensä kuminauhan ja hakaneulat joilla kisanumeron saa vyötärölle.

Juoksutossut

Taas triathlontapahtuman tavaroiden kärkipäätä, juoksutossut.

Tarpeellinen? Kyllä.

Lippalakki / lippa

Itse yleensä aina laitan juoksuosuudelle jonkinlaisen lipan päähäni, on mukava hankkia kisalippis jota käyttää sitten koko kesän.

Tarpeellinen? No ei.

Teisko Triathlon 2019.
Teisko Triathlon 2019.

PUHTI triathlonryhmät alkavat peruskuntokaudella taas syyskuussa Pirkkalassa, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan:

puhtitriathlon.com

Mukavaa sunnuntaita kaikille toivotteleepi Jaanaba.