Kesän ensimmäinen kisaviikko

29.07.2021
Päätin juosta sunnuntain kisan vanhoilla tossuilla.
Päätin juosta sunnuntain kisan vanhoilla tossuilla.

Aika kivaa, mun tämän kesän ensimmäinen triathlonkisaviikko.Sunnuntaina nimittäin osallistun Challenge Turkuun puolimatkalle (uinti 1900m, pyörä 90km, juoksu 21,1km)

Mulla on tosi hyvät tunnelmat kisaan osallistumisesta ja olen onnistunut olemaan rennolla mielellä ilman turhia jännittämisiä.

Se vähän harmittaa, että treenistä vapaita viikonloppuja on tullut (ja tulee edelleen) meidän mökkiremontin takia, mutta yritän ajatella tämänkin ajanjakson kokonaisuutena. Saamme aikaiseksi ihanan meille sopivan mökin ja silti triathlonelämä pysyy siinä mukana ja suurimman osan treeneistä onnistun kuitenkin tekemään. Ja on todella mukavaa, että on mökki. Vaikka se on vielä keskeneräinen monelta osin, niin molemmat meistä, minä ja härre, haluamme sinne mennä niin paljon kuin mahdollista.

Kisan aion mennä sen päivän fiiliksen mukaan, eli siten miltä sunnuntaina tuntuu. Jos tuntuu siltä, että kaikki peliin, hampaat irvessä niin lujaa kuin tuon mittainen matka kulkee niin sitten annan vain mennä sillä tyylillä. Jos taas tuntuu, että on kivempi hieman himmailla ja nauttia kivemmasta kisaolotilasta koko kisan ajan niin sitten teen niin. Tämä selvinnee vasta kun kisa on lähtenyt käyntiin, tunteella mennään.

Mun mielestä triathlontapahtumissa on edelleen parasta se, että siellä on niin monentasoista porukkaa mukana. Siellä on Suomen ja ulkomaidenkin huippuja ja samassa kisassa on sitten myös meitä ihan tavallisia tallaajia joissa meissäkin on paljon eroa. On nopeampaa tavallista tallaajaa ja on hitaamppaa tavallista tallaajaa ja varmasti on paljon puolimatkan ensikertalaisiakin. Se on tässä parasta ja triathlonharrastajat kannustavat aina hienosti toisiaan ja tapahtumissa on aina erityinen mukava henki.

Kisan aikainen energia.

Lueskelin joku päivä Facebookin Triathlonfoorumia ja siellä joku oli tehnyt kyselyn, että miten kukin hoitaa kisassa energiansaantinsa. Tapoja on monia, mutta monessa vastauksessa silmääni osui urheilujuoma. Tosi moni tuntui ottavan energiageelejä veden kanssa sekä aina välillä urheilujuomaa hörpyn, hiilihydraattien saamiseksi. Itsekin tein alkuvuosina näin ja juuri tämä tapa mulle ohjeistettiin, mutta olen huomannut, että urheilujuoma energiageelien kanssa pitkässä kisassa ei sovi mun vattalle. Jos hörpin urheilujuomaa niin energia jää imeytymättä ja vatta tulee ylävattasta kipeäksi pömpöksi ja se on inhottava tunne. Tai sitten mulla on ollu epäsopivaa urheilujuomaa, mutta ei tee mieli enää kokeilla koska se tunne on ollut kovin tukala.

Simpanssigeeleillä mennään!
Simpanssigeeleillä mennään!

Turkuun otan ainakin energiageelejä joita aion ottaa n. 30min välein ja vettä päälle. Lisäksi otan pyöräosuudelle ehkä joko banaanin tai sitten jotain patukkaa. Iso ehkä. Tilasin myös energiamarmeladeja, ja otan niitä jonkin verran geelien tilalla. Suunnitelmissa on siiryä marmeladeihin juoksun aikana.

Chimpanzee energiageeleissä on energiaa n. 110 kcal per geeli ja hiilihydraattia n. 25 g per geeli.

Nosht energiamarmeladeissa on energiaa 85 kcal per marmelaati ja hiilihydraattia 20 g per marmelaati eli näitä nameja saisi syödä hieman useammin kuin geelejä jotta samat energiat saisi.

Tähän energiansaantiin vielä kun saisi banaania ympättyä ainakin pyöräosuudelle niin olisi hyvä.

Triathlonkisan aikana energiaa olisi hyvä saada varmaankin 200-300 kcal per tunti.

No, se mitä suunnittelee, ei välttämättä toteudu, mutta onpahan suunnitelma ja toteutuessaan olen sitten ottanut energiaa hyvin ja säännöllisesti.

Lähdemme Turkuun perjantaina, majoitumme hotellissa ja voi että minä jo odotan lauantain hotelliaamupalaa. Nam. Olen jonkin verran katsellut hyvää ruokapaikkaa meille lauantaiksi, Turussa on paljon vegaanista ruokaa tarjoavia ravintoloita eli eiköhän me hyvää sapuskaa saada. Niin ja siellä on myös vegaanista pehmistä, toivottavasti sitäkin onnistutaan löytämään lauantaina, että paikka olisi auki vaikka sattuisi satelemaankin. Läntisen Rantakadun jäätelökioski, Apteekimuseota vastapäätä. Tätä mää odotan!

Eilen olimme pyöräilemässä ja juoksemassa PUHTI triathlonryhmän kanssa ja tänään aamulla kävin härren kanssa uimassa 45min ytimekkään uinnin Ylöjärven uimahallissa. Lauantaina Turussa vielä pikku herättelevä juoksu ja sitten olemme valmiita sunnuntain kisaan. Aika kiva tunne on kuulkaa kisoista nytten. Mää yleensä hermoilen liikaa ja mietin ja ajattelen ja käyn tulevia aikoja läpi päässäni, mutta nyt olen lopettanut sellaisen stressaavan touhun täysin ja teen vain. Menen toivottavasti hyvällä fiiliksellä koko kisan niin hyvä siittä tulee.

Kaatosade niskaan viime metreillä juoksussa.
Kaatosade niskaan viime metreillä juoksussa.

Ennen kisaa lataudun olemalla rauhassa, omissa oloissani ja omissa ajatuksissani, paitsi varmasti miljoona triathlontuttua tulee varmasti tavattua kisapaikalla ilmoittautumisen yhteydessä ja muutenkin. Odotan kyllä näitäkin kohtaamisia.

Jaanaba  🤓