Emman kisaraportti: Sääksi triathlon 10.7.2022

23.08.2022

Emman kisaraportti Sääksi triathlon 10.7.2022

Kisa kipinä jäi kytemään ensimmäisen triathlon kilpailun jälkeen, johon osallistuin 18.6. Pirkkalassa. Se oli jännittävä kokemus ja siitä löytyy oma kisarapsunsa blogista, tästä. Sen jälkeen jäi vahvasti fiilis, että pitää päästä uudelleen ja mahdollisuus siihen tulikin aika pian, kun päätettiin seurakaverin kanssa lähteä 10.7. Nurmijärvelle Sääksi triathloniin. Siellä oli kokeilumatka myös mukana ja se on tällä hetkellä itelle sopivin matka kisailla.

Tässä kokeilumatkassa matkoina on uinti 400 m, pyörä 8,8 km ja juoksu 3,3 km. Oltiin noin tuntia ennen kisainfoa paikalla tsekkaamassa missä mitäkin on. Pirkkalan kisoissa oli niin helppo hahmottaa missä kisa tullaan tekemään, kun oli tutut kulmat, mutta täällä oltiin kyllä ihan pihalla :D Käytiin sitten pyörimässä alueella ja alkoi muuten selkiytyä miten pitää kulkea, mutta uinnin lähtöpaikka jäi vielä mysteeriksi. Kisainfossa selvisi kyllä sitten kaikki tarpeellinen ja käveltiin yhdessä reilu puolen kilometrin matka uinnin starttiin. Ehdittiin kastautua nopeasti vedessä, mutta sitten piti jo mennä lähtöviivalle.

Uinnin startti super kirkkaaseen Sääksjärveen. Kuva Sääksi triahlon
Uinnin startti super kirkkaaseen Sääksjärveen. Kuva Sääksi triahlon

Ryhmittäydyttiin rantaviivalle odottamaan ja kuului huuto "lähtöön minuutti". Tässä kohtaa tarkistin Garminin kellosta, että on valittuna triathlon lajiksi ja mitä hemmettiä, kello on käynnistynyt uudelleen ja lataa tietojaan. On huvittavaa kuinka tärkeä itelle tuollainen pieni elektroniikka voikaan olla ja odotan vaan kuumeisesti, että kello lähtisi käyntiin ennen starttia. "30 sekuntia lähtöön!" kello vaan lataa karttoja tai mitälie, "15 sekuntia lähtöön" ja sitten kello on käyttökunnossa ja saan lajin valittua ja kellon käyntiin, huh! Uinnissa ei sinänsä olisi ollut niin väliä vaikkei kello olisi startannutkaan, mutta eniten sitä tarvitsen pyörässä ja juoksussa, jotta nään millä sykkeellä mennään. Kello on ollut kyllä huippu hankinta harrastuksen kannalta, kun ei ole aiempaa taustaa näistä lajeista tai oikeestaan mistään lajeista pitkään aikaan, niin kellon avulla pysyy maltillinen peruskuntoharjoittelu oikeesti maltillisena. Alussa varsinkin olisi mennyt ilman kellon tietoa aivan liian lujaa omaan kuntotasoon nähden.

Kisan uinti tökki alusta asti, hengästytti todella paljon ja rytmi oli hukassa. Koko aikana ei vaan lähtenyt sujumaan rennosti ja aikaa meni lähes 12 minuuttia. Uintireitti kulki rannan myötäisesti ja siinä oli vain yksi poiju maalin kohdalla merkkinä. Taisin tehdä uinnin kaartaen enkä ihan suorinta reittiä, kun kellokin uintimatkaksi näytti 500 m. Eli vielä vaikean uinnin lisäksi tuli vedettyä ekstra lenkki. Ei siis mikään onnistunut veto, mutta tulipa tehtyä.

Uinnin rantautumispaikka, jossa oli koko ajan kannustajia tsemppaamassa rantautujia. Kuva Sääksi triathlon
Uinnin rantautumispaikka, jossa oli koko ajan kannustajia tsemppaamassa rantautujia. Kuva Sääksi triathlon

Siirtymä uinnista vaihtoalueelle oli aika pitkä, 400 m ja siihen sisältyi portaat ja asfaltilla kipittelyä. Uinnin jälkeen hengästytti todella paljon, portaissa oli kuljettava hyvin rauhassa. Asfaltillakin eteneminen oli paljain jaloin hidasta, täytyy varmaan ottaa treeniin mukaan paljasjalkakävelyä, että jalkapohjat tottuu seuraavia kisoja varten.

Lopulta kuitenkin vaihtoalueella perillä ja siirtyminen pyöräilyyn. Se meni ihan vauhdikkaasti, sukat ja kengät jalkaan, energiageeli nassuun, numerovyö päälle, kypärä päähän ja menoks. Pyöräily tuntui alusta asti tavallaan kevyeltä, vaikka syke oli edelleen vauhtikestävyyden yläpäässä. Pyöräreitti oli helppo, ajettiin edestakaisin pätkä hyvällä asfaltilla olevaa tienreunaa. Oma pyöräily tuntui kerrankin vauhdikkaalta ja kulki koko matkan kivasti. Pyöräilyn aika 25 min. Pyöräilyssä kävi kyllä yksi aika koominen tilanne, kun yksi kokeilumatkan kilpailija polki mun edellä ja hänen isänsä polki siinä vieressä ottaen samalla järjestelmäkameralla kuvia kilpailuun osallistuvasta pojasta - itse poljen omaa kisavauhtia, toisille se on sunnuntaipyöräilyä jossa voi kuvailla järkkärillä kisakuvia :D

Kokeilukisan lähtö oli viimeisenä ja paikkoja ei enää löytynyt virallisilta pyörätelineiltä, lämmitystolppa toimi korvikkeena.
Kokeilukisan lähtö oli viimeisenä ja paikkoja ei enää löytynyt virallisilta pyörätelineiltä, lämmitystolppa toimi korvikkeena.

Siirtymä pyörästä juoksuun meni myös hyvin, ei turhia sähläyksiä. Juoksussa oli pakko kävellä ylämäet ja tuntui yhtä tukkoiselta kuin uinti. Juoksureitti oli myös edestakainen matka ja kääntöpisteellä oli juomapiste. Otin lasin vettä ja käännyin takaisin, siinä kohtaa tuntui, että juoksu alkoi sujumaan vähän paremmin ja sain vauhtia nostettua loppua kohti edes vähän. Vaikealta tuntui kuitenkin kokonaisuudessaan juoksukin, mutta tunnelma oli niin kiva että ei se kankea suoritus niin pahalta kuitenkaan tuntunut. Paljon poluilla kannustettiin tuttuja ja tuntemattomia, kun kaikki eri kisaluokkien matkat juostiin samaa reittiä osan matkasta. Meidän Puhti triathlon seurasta oli useempi kaveri kilpailemassa muistakin ryhmistä pidemmillä matkoilla ja melkein kaikkien kanssa polulla kuljettiin ristiin rastiin toisiamme tsemppaillen. Juoksun aika 33 min.

Vihdoin maalissa!
Vihdoin maalissa!

Vaikka kisa tuntui tukkoiselta oli se silti hieno kokemus. Jälleen oppeja tuli hurja määrä ja edelleen kipinä kytee taas seuraavista kisoista. En vieläkään voi kun ihmetellä miten musta on kuoriutunut näin innokas kisailija. Meillä olisi ollut treeniohjelmassa heinäkuunkuun lopussa yksi treeni joka oli tarkoitus tehdä kisanomaisesti sprinttimatka (uinti 750 m, pyörä 20 km ja juoksu 5 km). Oltiin suunniteltu, että tehdään se ainakin yhden Sohvaperunaryhmäläisen kanssa yhdessä, niin päästään vähän kisatunnelmaan. Yhdessä vaan on niin hauskaa tehdä vaikka itse suoritukset tehdäänkin ihan omia tahteja. Harmillisesti sairastuin tän Sääksikisan jälkeen ja tuli useamman viikon treenitauko, niin sprinttimatka jäi tältä kesältä testaamatta. Onneks se ei kuitenkaan maailmaa kaada, on ainakin jo jotain mitä odottaa ens kesältä!

Terkuin

Emma