.

Energiatankkaus kilpailuun

Ui. Pyöräile. Juokse.

Opas energiatankkauksesta kilpailuun

Kilpailuihin kannattaa valmistautua hyvissä ajoin tankkaamalla eli täyttämällä kehon glykogeenivarastot.

Kilpailun pituudesta riippuen tankkaus voi kestää 1–3 päivää. Ajatus on saada hiilihydraattia normaalia isompi määrä ja näin ollen täyttää kehon glykogeenivarastot.

Tankkauksen voi tehdä syömällä tai juomalla hiilihydraattipitoisesti.

Tämä mahdollistaa kilpailussa maksimaalisen energian saannin lihaksille.

Esimerkki puolimatkan tankkauksesta:

Kilpailupäivä on lauantai.

Aloita tankkaaminen tiistaina tai keskiviikkona ja jatka sitä perjantaihin asti jolloin syö normaalisti. Tiistai, keskiviikko ja torstai lisää normaalin syömisen päälle hiilihydraattia esim. juomalla tankkaukseen tarkoitettua juomaa pullollisen aterian päälle. Tällä varmistuu myös nestetasapaino. Ateriointi kannattaa pitää ihan normaalina mitä muutenkin söisit, tällä vältetään vatsaongelmat kisassa. Perjantaina ei enää tankata vaan syö normaalisti hieman keventäen ja vältellen rasvaisia ruokia sekä hitaasti sulavia esim. lihat.

Jos tankkaus tapahtuu kiinteällä ruualla niin muista tankata nestettä myös (esim. urheilujuomaa), tällä varmistetaan että nestetasapaino on mahdollisimman hyvä sekä keho on tottunut ottamaan nestettä vastaan.

Kilpailupäivä

Aamulla n. 3 tuntia ennen starttia syö aamupala joka koostuu nopeasti sulavista hiilihydraateista. Vältä rasvaisia ja kuitupitoisia ruokia.

Aamupala voi koostua vaikka banaanista ja mehukeitosta ja vaaleasta leivästä, itse syön myös puuroa. Pidä aamupala kevyenä.

Yksi hyväksi todettu tapa itsellä on lopettaa nesteiden nauttiminen viimeistään 2h ennen kisaa ettei tarvitse heti uinnin jälkeen etsiä vapaana olevaa wc:tä.