Juoksun tasotestissä
Mulla oli keskiviikkona juoksun kynnystesti. Eli tasotesti. Eli sykerajatesti.
"Testi kertoo kestävyyskunnon tasosi, sekä antaa sykerajat kestävyysharjoittelulle. Testiä suositellaan kaikille kestävyyskunnostaan kiinnostuneille lähtötasosta riippumatta."
Itse käyn tällaisessa testissä eniten sen takia, että saan tietooni sykerajat joilla harjoitella. Mulla harjoittelu kuitenkin perustuu sykkeisiin eli ohjelmassa lukee esim., että juoksu 1h pk (peruskestävyys). Kun omat sykkeet on tiedossa niin tiedän tasan tarkalleen minkälaisella sykealueella mun pitäisi tunti juosta. Sama pätee esim. jos juoksuun pitää sisällyttää vaikkapa 4x4min vk (vauhtikestävyys).
Meillä oli testissä kuuden hengen porukka, PUHTI triathlon Sohvaperunat -ryhmäläisiä ja minä ja härre.
PUHTI triathlon Sohvaperunat ovat aloittaneet juoksun aivan alusta viime syyskuussa kun uusi triathlonkausi starttasi kesän jälkeen. Aiemmin he eivät ole käyneet sykerajatestissä ja nyt kun juoksua on takana noin kahdeksan kuukautta niin oli hyvä aika testille.
Me olemme jo monta vuotta käyttäneet juoksun ja pyöräilyn sykerajojen testaamiseen tamperelaista Valmennus- ja testaukseskus Kauppia joka sijaitsee Tampereella Kauppi Sport Centerissä. Nytkin ostimme palvelun heiltä.
Sieltä kannattaa kysyä omalle porukalle (min. 5 hlö) testausmahdollisuutta, hinta on hyvä sopuhinta ja kiva olla omalla porukalla testattavana.
Tämä juoksun tasotesti ei kuitenkaan ollut Tampereen Kaupissa vaan lähempänä keskustaa Pyynikin urheilukentällä.
Mulla on pitkä aika edellisestä testistä, vuosia. Ihan liian pitkä aika.
Klo 17:30 oli meidän aika ja silloin olimme jo koko porukka paikalla. Minä ehdin työpäivän jälkeen olla kotona mukavan aikaa koiran kanssa ja härre tuli juoksutestiin suoraan työpaikaltansa Ylöjärveltä.
Sykerajatestissä käyminen kannattaa, se helpottaa treenaamista ja siellä myös saa käsityksen omasta kunnostansta. Toki tarvittaessa ilmankin pärjää ihan hyvin eli en sinne ketään missään nimessä halua painostaa. Juoksun peruskestävyys- ja vauhtikestävyyssykealueet tulee kyllä tutuksi juoksuharrastuksen vakiinnuttua kun on oppinut kuuntelemaan ja tuntemaan oman juoksuminänsä. Jos puuskututtaa hirmuisesti, mennään kovaa yli peruskestävyyden jne.
6x1km oli siis päivän juoksuohje. Eli kilometrin välein nostin sykettä ja jokaisen kilometrin jälkeen sormesta napattiin verinäyte laktaattipitoisuuden mittaamiseksi.
Testaaja antoi ohjeeksi lähteä vauhdilla 80% maksimisykkeestä ja sitten aina joka kilometrillä nostaa sykettä 10-15 pykälää.
Mulla on siis monta vuotta, siis liian monta vuotta, kun olen viimeksi ollut tällaisessa testissä ja olen lenkeilläni huomannut, että mun on vaikea nostaa sykettä niin ylös kun aiempi sykerajatesti on kertonut. Esimerkiksi kun olen juossut peruskestävyyssykealueen yläpäässä (syke n. 142) niin puuskutan ja hengästyn aika paljon joka kertoo siitä, että voisin mennä liian kovalla sykkeellä, että se olisi jo vauhtikestävyyttä. Myös vauhtikestävyysalueen yläpäässä (n. 161) on ollut todella vaikea ylläpitää sykettä. Ja niinhän se asia keskiviikkona juostu testin tuloksen mukaan onkin, mun sykerajat madaltuivat huomattavasti ja se hämmentää jotenkin tosi paljon. Hämmentää, mutta samalla myös tuntuu oikealta ja täsmää täysin vuoden ja kahden aikana juostujen lenkkieni juoksutuntemuksiin.
Aina kaikkiin asioihin liitän sen raudanpuutteen koska se aiheuttaa vaikka ja mitä. Niin teen nytkin näiden uusien juoksun sykerajatestin tulosten kanssa. Ne ovat joka paikasta 10 tai yli pykälää alempana kuin viimeksi tai koskaan aiemmin. Voisiko kysymys olla siitä, että kun raudanpuute on nyt korjaantunut niin sykkeet juoksussa käyttäytyy eri tavalla? Varastorauta on riittävän korkea (yli100) ja toivottavasti pysyy siinä. Maksimisykekin laski huomattavasti ollen aika alhainen, 173.
Taas pitää muistaa, että sykkeet ovat jokaisen henkilökohtainen asia eikä niitä voi verrata jonkun toisen sykkeeseen, esimerkiksi maksimisykkeissä on suuria henkilökohtaisia vaihteluita! Ja samassa suhteessa käyttäytyy sitten harjoittelusykealueet.
Peruskestävyys: 100 - 130 lyöntiä/min, 8:00 min/km–5:50 min/km
Vauhtikestävyys: 130 - 155 lyöntiä/min, 5:50 min/km–5:10 min/km
Maksimikestävyys: 155 - 173 lyöntiä/min, 5:10 min/km–4:30 min/km
Jaanaba 💕