Juoksun sykerajatestissä

14.03.2020

Kuluneen viikon tiistaina olin pitkästä, pitkästä aikaa juoksun sykerajatestissä.

Testissä sain tietooni omat sykkeeni peruskestävyys- ja vauhtikestävyysjuoksuun sekä tietenkin maksimisykealue tuli sieltä myös.

Mulla on ollut jo jonkin aikaa tunne, että sykerajani ovat muuttuneet, että pari vuotta sitten testauksesta on jo liian pitkä aika. Pitää päivittää. On tuntunut monella lenkillä ja monessa erilaisessa treenissä, että rajat olisivat reilustikin alemmat kuin aiemmin ja tätä menin selvittämään Kauppiin. Olin myös tosi raudanpuutteisena edellisessä testissä ja nyt kun ferritiini-arvo on korjaantunut (syön edelleen rautaa, kohta kaksi vuotta syönyt jotta saan ja olen saanut varastorauta-arvon kasvamaan ja riittämään) niin oli hyvä aika päivittää syketietoni itselleni.

Mulla taitaa tosiaan olla jo yli kaksi vuotta edellisestä käynnistä.

Varasin ajan Tampereella Kauppi Sports Centerissä toimivaan Valmennus- ja testauskeskus Kauppiin ja sinne suuntasin tiistaina kello neljän jälkeen.

Kun olin juoksukamppeet päällä niin testaaja passitti mut juoksumatolle kävelemään ja samalla selitti kattavasti ja hyvin testin kulun. Kolmen minuutin välein vauhti nousisi 1 km / h verran ja niin pitkälle mentäisiin kuin jaksaisin. Joka kolmas minuutti pieni verinäyte keskisormesta josta mitattaisiin meneillään olevan vauhdin laktaatit. Aloitimme 7 km / h vauhdista

Ei muuta kuin testi alkakoon. Olin turvavaljaissa jotka olivat narulla katossa kiinni, ihan sen takia, että jos jotenki kompuroisin tai kuukahtaisin kesken kaiken niin en lentäisi juoksumatolta taakse lattialle vaan jäisin naruihin roikkumaan. :)

Kolmen minuutin välein vauhti tosiaan kasvoi ihan reilusti ja pitkän aikaahan se oli helppoa, helppoa oli siihen asti kunnes mentiin sinne vauhtikestävyysalueen yläpäähän ja siitä maksimialueelle ja sitten tulikin testin loppu kun vauhtia oli 14 km / h. Käsimerkki ja juoksumatto pysäytettiin. Toettuani matto laitettiin kävelyvauhtiin ja jonkin aikaa siinä palauttelin ennen kuin lähdin suihkuun.

Testi tuli juostua ja raportin siitä olen saanut itselleni. Kaikki hyvin ja mikä tärkeintä nyt tiedän taas tarkemmin millä sykkeillä juoksen peruskestävyys- ja vauhtikestävyyslenkkejä. Ja kuinka paljon syke pitää olla kun mennään sinne maksimikestävyysaluelle.

Laskennallinen maksimaalinen hapenottokyky (kuntoluokitus 7 / 7)Kuntoluokitusten vertailu tapahtuu samanikäisiin ja samaa sukupuolta olevaan väestöön.

Maksimivauhtisi testissä oli erinomaista tasoa (kuntoluokitus 5 / 5). Juoksuvauhtienkuntoluokitusten vertailu tapahtuu samanikäisiin ja samaa sukupuolta edustaviin aktiivikuntoilijoihin.

Testistä määritetyn aerobisen kynnyksen vauhti on samanikäisiin aktiivikuntoilijoihinverrattuna erinomaisella tasolla (kuntoluokitus 5 / 5)

Anaerobisen kynnyksen vauhti vastaa kuntoluokituksessa erinomaista tasoa (5 / 5).

Oikein olen tuntenut viime aikojen juoksulenkeillä, sykerajani ovat alempana kuin viimeksi mitatut, reilu 10 pykälää alempana molemmat.

No vaikka olenkin noudattanut aiempia testituloksia juoksulenkeilläni niin silti esim. pk-lenkit ovat menneet usein nappiin sillä olen juossut paljon sitä matalaa päätä pk:ssa joka tarkoittaa sitä, että uusienkin testitulosten mukaan moni pk-lenkki on ollut oikeasti pk-alueella.

Mulla on ollut todellisia vaikeuksia saada sykettä nousemaan riittävän korkealle joissakin vauhtikestävyystreeneissä ja se on tietenkin johtunut siitä, että olen väkisin yrittänyt sitä liian ylös aiemman testituloksen perusteella joka ei enää ole ollut ajankohtainen.

Tästä on nyt taas hyvä jatkaa juoksun parissa, itseasiassa heti huomenna.

Jaanaba :)